Hlavní obsah

Manžel britské královny princ Philip je v nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Osmadevadesátiletý princ Philip, manžel britské panovnice Alžběty II., je od pátečního rána v nemocnici. Leží na klinice Krále Edwarda VII, sdělil Buckinghamský palác. Má se jednat o preventivní opatření, o němž rozhodl jeho lékař, napsala agentura DPA. V nemocnici by měl zůstat několik dnů.

Foto: Pool New, Reuters

Princ Philip

Článek

Princ kvůli tomu musel odcestovat ze Sandringhamu v hrabství Norfolk, kde má panovnice venkovské sídlo, v němž královská rodina tráví Vánoce, zpátky do Londýna. Sanitku ale nevyužil.

Zda ho lékaři propustí z nemocnice před Vánocemi, zatím není jasné. Nebylo by to ale poprvé, kdy by se manžel Alžběty II. ocitl před vánočními svátky v nemocnici. V roce 2011 je princ Philip strávil v nemocnici Papworth v Cambridge. Lékaři mu tam endoskopicky rozšířili zablokovanou srdeční tepnu.

Princ odešel z veřejného života v srpnu 2017. Od té doby se už neúčastní žádných královských oficialit.

U britské veřejnosti je manžel královny velmi oblíbený a proslul svým typickým suchým humorem, který však často hraničil se společenským faux pas. Během oficiální návštěvy Nigérie například okomentoval tradiční roucho tamního prezidenta poznámkou, že „vypadá, jako by se chystal do postele“.

Foto: Pool New, Reuters

Princ Philip, manžel královny Alžběty II., je známý svým suchým humorem

Paraguayskému diktátorovi Alfredu Stroessnerovi během státní návštěvy zase řekl, že „je prima být v zemi, které nevládne její vlastní lid” a na Kajmanských ostrovech se Philip pídil po tom, zda nejsou tamní obyvatelé potomky pirátů.

Servítky si britský princ nebral ani při návštěvě Pekingu. Poté, co si čínskou metropoli prohlédl, konstatoval, že je „hrozná“. Někdejšího německého kancléře Helmuta Khola zase britský princ neváhal oslovit nacistickým titulem „říšský kancléř“.

Philip nešetřil ani Rusko. „Chtěl bych se podívat do Ruska, a to i přesto, že mi ti parchanti povraždili půl rodiny,“ pronesl v roce 1967.

Když se Philipovi zachtělo, zlehčil i svou ceremoniální roli. Na slavnostní večeři v roce 2004 prohlásil, „že kašle na zasedací pořádek, jen ať mu dají najíst“.

Reklama

Související články

Manžel britské královny měl autonehodu

Princ Philip, manžel britské panovnice Alžběty II., měl ve čtvrtek autonehodu poblíž královnina panství Sandringham. Z nehody vyvázl 97letý muž bez zranění.

Výběr článků

Načítám