Hlavní obsah

Manévrů NATO na Ukrajině se účastní i 200 amerických vojáků

Aktualizováno

Vojenské cvičení, kterého se účastní i 1300 vojáků z USA, Británie, Německa a několika dalších států Severoatlantické aliance, začíná v pondělí na západě Ukrajiny ve Lvovské oblasti. Manévrů nazvaných Rapid Trident se podle Pentagonu účastní i 200 amerických vojáků. Je to poprvé od březnové anexe Krymu Ruskem, co na území Ukrajiny budou příslušníci armády USA.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští výsadkáři na obrněném vozidle.

Článek

Cvičení se účastní celkem 15 zemí a potrvá od 15. do 26. září ve vojenském prostoru Javoriv u polských hranic.  Kromě vojáků Severoatlantické aliance se do manévrů zapojí také jednotky z Ázerbájdžánu, Moldavska a Gruzie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Cvičení zahrnuje také ostrou střelbu a podle Pentagonu zvýší součinnost mezi Spojenými státy, Ukrajinou a dalšími účastnickými zeměmi. Mezi ně patří také Kanada, Španělsko a Lotyšsko.

„V současné době proti nám stojí protivník, který má jednu z nejsilnějších armád světa a také jaderné zbraně,” prohlásil na úvod manévrů ukrajinský důstojník Oleksandr Spivak s poukazem na Rusko.

Moskva proti manévrům už začátkem září oficiálně protestovala. „Cvičení svědčí o absolutní podpoře, kterou NATO poskytuje kyjevským neofašistickým a extremistickým silám včetně bojovníků Pravého sektoru,“ uvedlo v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Proruští povstalci na obrněném vozidle v Luhansku

V neděli ukrajinský ministr obrany Valerij Heletej oznámil, že některé země Severoatlantické aliance začaly dodávat Ukrajině zbraně. Prohlásil také, že Moskva Kyjevu vyhrožovala jadernými zbraněmi. [celá zpráva]

Podle jeho slov na území Ukrajiny působí zhruba 3500 ruských vojáků a dalších 25 tisíc jich je na ruské straně poblíž ukrajinských hranic. Moskva odmítá, že by poslala své jednotky na Ukrajinu.

Sporadické boje mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou pokračují navzdory uzavřenému příměří. O víkendu střety probíhaly především v okolí doněckého letiště.

Ukrajina se zároveň připravuje k novému kolu rozhovorů mezi Kyjevem a povstalci, které by se měly uskutečnit tento týden. Dojednává se i další, po pátku a neděli už třetí výměna zajatců. Ukrajinská ústřední volební komise v pondělí také uzavírá přihlášky stran do říjnových parlamentních voleb.

Reklama

Související články

Polsko začalo opět posílat plyn Ukrajině

Polsko obnovilo zpětné dodávky ruského plynu na Ukrajinu. Varšava plyn od středy neposílala kvůli omezeným dodávkám z Ruska. Ty hlásily i Slovensko, Rakousko...

Výběr článků

Načítám