Hlavní obsah

Makedonie rozšiřuje plot na hranici s Řeckem

Právo, Novinky, rei, ivi
Skopje
Aktualizováno

Makedonie rozšiřuje plot na zelené hranici s Řeckem, aby lépe kontrolovala příliv uprchlíků do země. S odkazem na nejmenovaný armádní zdroj to ve středu uvedla agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Maďarští vězni vyrábějí ostnatý drát pro řecko-makedonskou hraniciVideo: Reuters

 
Článek

„Postavíme plot poblíž hraničního přechodu Medzitlija. Tato část hranice je prostupná a my chceme zabránit ilegálním vstupům,“ uvedl zdroj.

Makedonie už na zhruba tříkilometrovém úseku jižní hranice u přechodu Gevgelija–Indomeni postavila dva a půl metru vysoký plot. Celkem plánuje vybudovat bariéru na 50 kilometrech hranice.

Země také od 19. listopadu na své území pouští jen migranty ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Ostatní považuje za ekonomické migranty a na své území je nepouští, ačkoliv i někteří z Íránu, Pákistánu nebo dalších zemí podle Ženevských úmluv splňují kritéria pro udělení azylu, protože prchají před násilím a perzekucí.

Foto: ČTK/AP

Běženci na řecko-makedonské hranici

Odmítnutí běženci se na řecké straně hromadí a v uplynulých týdnech opakovaně došlo k jejich srážkám s makedonskou policií. Ve středu jich více než 2000 řecká strana odvezla do Atén, kde je ubytují v nevyužívaných sportovních zařízeních. Většinou se jednalo o lidi z Pákistánu, Somálska, Maroka, Alžírska a Bangladéše.

Žiletkový drát dodali Maďaři

Součástí plotu bude žiletkový drát dodaný z Maďarska. Bezpečnostní poradce maďarského premiéra György Bakondi potvrdil, že Maďarsko dodalo Makedonii sto kilometrů drátu.

Další dodávky směřovaly do Slovinska, kam Maďaři dodali 24 tisíc balení žiletkového drátu, ale i 16 tisíc kovových sloupů.

Bakondi uvedl, že Budapešť je připravena dodat drát i do dalších zemí. „Bariéru staví i Bulharsko a Rakousko. Pokud bude zájem, jsme připraveni pomoci i těmto státům,“ prohlásil. Rakousko bylo přitom jedním z nejtvrdších kritiků výstavby zátarasu na jižní hranici Maďarska.

Žiletkový drát vyrábějí muži ve výkonu trestu v závodu v obci Márianosztra a Maďarsko ho podél svých hranic natáhlo 1 100 kilometrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám