Hlavní obsah

Maďarští poslanci žádali seznam židovských politiků a jejich odchod

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Značné pobouření vyvolaly tento týden činy dvou poslanců maďarské ultrapravicové strany Jobbik Mártona Gyöngyösho a Elöda Novaka. První žádal v úterý seznam členů vlády a parlamentu židovského původu, za což se později po kritice premiéra Viktora Orbána omluvil. Novak ale v pátek poté požádal, aby složila mandát zástupkyně zelených Katalina Ertseyová, která má vedle maďarského i izraelské občanství.

Foto: MTI

Opoziční poslanci přišli do maďarského parlamentu se žlutými hvězdami.

Článek

Elöd Novak si na tiskové konferenci v Budapešti stěžoval, že "Izrael má v budapešťském parlamentu více poslanců než v (izraelském parlamentu) Knessetu". Útok na Ertseyovou, která v parlamentu zastupuje ekologickou stranu Je možná jiná politika, přišel čtyři dny poté, co Márton Gyöngyösi navrhl sepsání seznamu židovských poslanců a členů vlády.

Poslanec Gyöngyösi svou žádost odůvodnil tím, že členové vlády a parlamentu židovského původu představují pro Maďarsko bezpečnostní riziko. Uvedl to v souvislosti s izraelsko-palestinským konfliktem. Kritizoval vládu, že v nedávném konfliktu mezi Izraelem a hnutím Hamás z pásma Gazy se nepostavila jasně na stranu Palestinců.

Gyöngyösi v minulosti zpochybnil oficiální údaje o počtu obětí holocaustu v Maďarsku. Mluvčí Jobbiku Gábor Pál reagoval prohlášením, že slova poslance byla špatně pochopena. Jobbik podle mluvčího požaduje pouze seznam čelních představitelů státu, kteří disponují dvojím občanstvím - izraelským a maďarským. To je i případ Ertseyové. Novak tento týden rozeslal všem poslancům e-mailový vzkaz, v němž je vyzval, aby se proti možnosti dvojího občanství veřejně postavili.

Opozice protestuje žlutou hvězdou

Několik opozičních poslanců kvůli rostoucímu antisemitismu Jobbiku přišlo v úterý na zasedání parlamentu se žlutými hvězdami na oblečení. Před parlamentem se konala demonstrace proti pravicovému extremismu. Opoziční Demokratická koalice žádá zákaz strany Jobbik, kterou označila za nacistickou a fašistickou.

Organizace zastupující židovské společenství v Maďarsku podala trestní oznámení na poslance Gyöngyösiho. „Poprvé od holocaustu se objevila žádost, aby se sestavil seznam lidí na základě jejich židovského původu,“ uvedla židovská organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám