Hlavní obsah

Maďarovi zemřela matka na covid, žaluje Orbána za čínskou vakcínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jenö Ferincz z města Nagykanizsa na jihozápadě Maďarska žaluje vládu a premiéra Viktora Orbána za smrt své matky, která podlehla covidu.

Foto: Florence Lo, Reuters

Čínské vakcíny od Sinopharmu

Článek

„Moje matka dostala čínskou vakcínu od společnosti Sinopharm, takže je možné, že nebyla dostatečně chráněna proti nemoci covid-19, které podlehla,“ cituje Ferincze deník Népszava.

Muž zpochybňuje, že čínská vakcína dostatečně chránila starší lidi, kteří ji dostávali. „Moje matka neměla na výběr, mohla dostat jen tuto vakcínu. Za to je zodpovědná vláda a její předseda,“ tvrdí Ferincz.

Orbán varuje Maďary bez vakcíny: Buď se naočkujete, nebo zemřete

Evropa

Obyvatel města Nagykanizsa ztratil v pandemii nejen matku, ale i mladší sestru. Vedení nemocnice ve městě Zalaegerszeg, kde sestra zemřela, vyčítá, že mu neumožnilo důstojně se s ní rozloučit.

„Když mě informovali, že sestra zemřela, byla už převezena na patologii, kam mi byl odepřen vstup,“ uvedl Ferincz.

Odbornice na sféru lidských práv Beatrix Vissyová upozornila, že existují výjimky ze zákazu návštěv.

„Pokud je pacient v konečném stadiu nemoci, nemocnice musí umožnit příbuzným důstojné rozloučení. V případě úmrtí na covid je tato situace složitější, ale nemocnice musí najít způsob důstojného rozloučení,“ konstatovala s tím, že by měl být umožněn poslední pohled přes okénko apod.

Maďarsko zavádí povinné roušky a státní zaměstnanci se musí očkovat

Koronavirus

V Maďarsku zaznamenali 6851 nových případů nákazy koronavirem. Zemřelo 94 infikovaných. V nemocnicích je 2689 pacientů s covidem, z nichž je 217 napojeno na umělou plicní ventilaci.

Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 1 355 084 lidí a celkem zemřelo 40 601 lidí.

V desetimilionové zemi už bylo očkováno 6 321 039 osob, z nichž druhou dávku dostalo 6 062 346 osob. Třetí dávku vakcíny dostalo 3 423 900 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám