Hlavní obsah

Maďaři zpomalovali dopravu kvůli „otrokářskému zákonu”

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu na téměř třiceti místech po celém Maďarsku se konaly další protesty proti vládě premiéra Viktora Orbána. Organizovali je odboráři, ale připojily se k nim i některé opoziční strany a občanské inciativy. Během demonstrací se zpomalovala doprava.

Foto: MTI

Protestní pochod na budapešťském Řetězovém mostě.

Článek

Odbory žádají především zrušení sporné novely zákoníku práce, která dostala přezdívku otrokářský zákon. Zvyšuje totiž počet přesčasů z 250 na 400 hodin ročně s tím, že mohou být propláceny v časovém období až tří let.

Odboráři blokovali dopravu v jednom jízdním pruhu ve městech Szeged, Salgótarján, Pécs, Szekszárd, Győr, Miskolc a dalších. Protest podpořili také Maďaři žijící v zahraničí, například ve Stockholmu, Vídni, Berlíně, Dublinu a Amsterdamu.

Foto: MTI

Protestní pochod pod heslem Máme toho dost.

V Budapešti se protestní shromáždění konalo pod Budínským hradem. „Ve volbách v roce 2010 jsme dali hlas straně FIDESZ Viktora Orbána. Pak jsme zjistili, že Orbánova vláda umožnila zbohatnutí jen úzkému kruhu blízkých lidí a na ostatní kašle,“ řekli serveru index.hu manželé ve věku asi 50 let, kteří vychovali pět dětí.

„Nechceme žít v takové zemi, kde jsme vydáni napospas zaměstnavatelům, v takové zemi, kde nízké mzdy neumožňují slušný život. Nechceme žít jako otroci,“ uvedla odborářka Nikoletta Kissová.

Foto: Demokratická koalice

Zatrub pokud máš dost Orbána a FIDESZ.

Celostátní stávka zatím vyhlášena nebude. Předseda Svazu maďarských odborů László Kordás řekl, že stávku musí zorganizovat stávkový výbor a je to delší proces. Stávka by se předběžně mohla konat 14. března.

Šéf odborů připustil, že v Maďarsku neexistuje od změny režimu tradice velkých stávek. „Ani právní prostředí dnes není ideální,“ připustil Kordás. Odboráři musí být při vyhlášení stávky opatrní, protože podle platného zákona není možné přerušit práci kvůli politickým požadavkům. V Maďarsku se může stávkovat pouze kvůli hospodářským a sociálním požadavkům.

Foto: MTI, Právo

Zpomalování dopravy ve městě Salgótarján.

Dva velké obchodní řetězce mezitím oznámily, že v praxi neuplatní tzv. otrokářský zákon a nezavedou 400 hodin přesčasů ročně. Vedení obchodní sítě Tesco a Spar jsou připraveny podepsat dohodu s odbory, že zákon nebudou uplatňovat. Tesco zaměstnává v Maďarsku 16 tisíc lidí a Spar 6000.

Reklama

Související články

Orbán nahnal „svá“ média do houfu

Maďarská provládní média vložila svá aktiva do nadace, která se stane dominantním mediálním konglomerátem v zemi. Majitelé médií, podnikatelé blízcí premiérovi...

Orbán se i se svým úřadem stěhuje na hrad

Od ledna bude oficiální adresou maďarského úřadu vlády bývalá budova kláštera karmelitánů na Budínském hradě. Dosud měli maďarští premiéři kanceláře v budově...

Výběr článků

Načítám