Hlavní obsah

Macron vyrazil do boje s neočkovanými. Chci je opravdu naštvat, prohlásil

– Paříž • Aktualizováno

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyvolal tři měsíce před dubnovými prezidentskými volbami rozruch v parlamentu, kde se vláda snaží prosadit zákon měnící zdravotnický pas na očkovací, když prohlásil, že je odhodlaný naštvat neočkované. Šéf Elysejského paláce to řekl v rozhovoru pro deník Le Parisien.

Foto: Domenico Stinellis, ČTK/AP

Emmanuel Macron na tiskové konferenci při summitu G20 v Římě

Článek

Poslanci v posledních dnech projednávají zákon, který neočkovaným zakáže vstup například do restaurací. Obdobný zákaz přitom už platí v řadě evropských zemí, kromě Česka nebo Slovenska například v Itálii, Dánsku či Portugalsku. Další země, aktuálně například Řecko, o jeho zavedení kvůli rychle se šířící variantě nákazy omikron uvažují.

„Chci opravdu naštvat neočkované. A tak v tom budeme pokračovat až do konce. To je strategie,” uvedla francouzská hlava státu. „Nebudu je zavírat do vězení, nebudu je násilím očkovat. A tak je potřeba jim říct: Od 15. ledna už nemůžete jít do restaurace, nemůžete jít na skleničku, nemůžete jít na kávu, nemůžete jít do divadla, nemůžete jít do kina," prohlásil prezident.

Británie i Francie napočítaly na čtvrt milionu nakažených za den

Evropa

Macronovy výroky otřásly Národním shromážděním a donutily předsedajícího zasedání, aby uprostřed noci na dnešek přerušil jednání poslanců kvůli chaosu, který mezi nimi vyvolaly. Zákonodárci v úterý večer pokračovali v debatě o zákonu, který změní covidpas na očkovací pas.

Ve Francii nyní platí pro vstup do restaurací, kaváren, kin nebo vlaků zdravotní průkaz, který obsahuje potvrzení o vakcinaci, prodělání covidu nebo negativním testu. Vládou plánovaný očkovací pas bude vyžadovat potvrzení o očkování, pouhý negativní test stačit nebude. Neočkovaní tak nebudou moci navštěvovat pohostinská a jiná volnočasová zařízení.

Tři měsíce do voleb

Macronovy výroky vyvolaly tři měsíce před prvním kolem prezidentských voleb silnou kritiku zleva i zprava. Ultralevicový prezidentský kandidát Jean-Luc Mélenchon ze strany Nepodrobená Francie je označil za děsivé. „Má prezident kontrolu nad tím, co pronáší? WHO říká: ,Raději přesvědčovat než nutit.‘ A on? ,Ještě víc naštvat.‘ Otřesné,” napsal na twitteru.

Ve Francii zachytili novou variantu koronaviru

Koronavirus

Podle Marine Le Penové, kandidátky krajně pravicového Národního sdružení (RN), „by to prezident neměl říkat. Garant jednoty národa se jej tvrdošíjně snaží rozdělit a předpokládá, že z neočkovaných lidí udělá občany druhé kategorie. Emmanuel Macron není hoden svého úřadu".

Poslanci museli hlasování o očkovacím zákonu pozastavit už v noci z pondělí na úterý. Většina zákonodárců totiž hlasovala pro přerušení schůze. Po obnovení rozpravy poslanci zvýšili hranici pro vydání očkovacího průkazu na 16 let proti 12 letům v původním vládním návrhu. Očekává se, že jednání budou pokračovat ve středu. Vláda slíbila, že zákon přijme do poloviny ledna.

Francie v úterý zaznamenala skokový nárůst nově nakažených koronavirem. Laboratoře potvrdily 271 686 pozitivních případů, nejvíce od začátku pandemie kdekoli v Evropě. Počet lidí s těžkým covidem-19 ve francouzských nemocnicích překonal hranici 20 000, stále se však jedná o výrazně nižší údaj než při vrcholech předchozích vln nákazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám