Hlavní obsah

Británie i Francie napočítaly na čtvrt milionu nakažených za den

• Aktualizováno

Ve Francii po několika dnech poklesu skokově narostl počet nově nakažených. Laboratoře tam za posledních 24 hodin zaznamenaly 271 686 pozitivních testů. To je nejvíc od začátku pandemie kdekoli v Evropě. Také ve Spojeném království přibylo rekordních 218 724 nových případů. Epidemie zrychluje i v Itálii, kde počet nakažených přesáhl 180 tisíc. V Německu proti tomu čísla klesají.

Foto: Toby Melville, Reuters

Londýn

Článek

Ministr zdravotnictví Olivier Véran při interpelacích v Národním shromáždění varoval, že se Francie blíží k překonání hranice 300 tisíc nakažených za den, což označil za závratný údaj. Země má 68 milionu obyvatel. Dodal přitom, že stávající vakcíny proti covidu-19 již tolik nebrání nákaze variantou omikron, ale poskytují ochranu před těžkých průběhem covidu-19.

Na každého naočkovaného přijatého na jednotky intenzivní péče podle něj nyní připadá 20 lidí, kteří vakcínu nedostali.

Sedmidenní incidence ve Francii vzrostla za týden o 130 procent a nyní má hodnotu 1832 nakažených na 100 tisíc obyvatel, oznámily v úterý místní úřady. Počet lidí s těžkým covidem-19 ve francouzských nemocnicích překonal hranici 20 tisíc, stále se však jedná o výrazně nižší údaj než při vrcholech předchozích vln nákazy.

Nemocnice v Anglii vyhlašují krizový stav

V Anglii nemocnice kvůli velkému náporu pacientů vyhlašují stav krize. To znamená, že mají obavy, že nebudou schopny poskytovat péči třeba lidem s onemocněním srdce nebo s rakovinou.

Nemá kdo řídit vlaky, vyvážet odpad, stát u pokladny. Omikron paralyzoval Británii

Zahraniční

Britské úřady ale uvádějí, že díky tomu, že nyní dominující varianta koronaviru omikron způsobuje „lehčí“ průběh onemocnění a že třetí dávku vakcíny proti covidu-19 už dostalo hodně lidí, jsou současná opatření dostačující. Ústřední vláda v Londýně stanovuje epidemická opatření pouze pro Anglii. Skotsko, Wales a Severní Irsko přijímají vlastní pravidla. Všechny tři tyto části Spojeného království zpřísnily opatření na konci prosince.

Itálie hlásí přes 170 tisíc nakažených

V Itálii se za poslední den potvrdilo 170 844 nákaz koronavirem. To je nejvíc od počátku pandemie. Úmrtí s covidem přibylo 259. To je zase nejvíc od loňského května.

Zatím nejvíce nákaz koronavirem za den v této pandemii Itálie oznámila na Silvestra (144 243), úmrtí s covidem-19 týž den přibylo 155. Úterní údaje ukazují 170 844 nových nákaz, zatímco o den dříve to bylo 68 052. Za posledních 24 hodin bylo ale v Itálii provedeno 1,2 milionu testů, z nichž bylo pozitivních 13,9 procenta. O den dříve bylo provedeno 445 321 testů na koronavirus.

Úmrtí spojených s covidem-19 oznámilo v pondělí ministerstvo zdravotnictví 140, v úterý 259.

V Německu čísla klesají

Zdravotníci v Německu za poslední den zaznamenali 30 561 nových případů nákazy koronavirem, celková bilance od počátku pandemie je 7,24 milionu infikovaných. Od třetího listopadového týdne, kdy v zemi přibývalo přes 70 tisíc nakažených denně, průměrné denní počty pozitivních testů neustále klesají. Výrazně naopak roste podíl nákaz variantou omikron, vyplývá z údajů Institutu Roberta Kocha (RKI). V některých regionech již omikron převládl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám