Hlavní obsah

Maas po Moskvě žádá objasnění kauzy Navalnyj během několika dní

Berlín

Německý ministr zahraničí Heiko Maas dál zvyšuje tlak na Moskvu kvůli otrávení ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. V rozhovoru s německým nedělníkem Bild am Sonntag řekl, že pokud Rusko nepřispěje k vysvětlení případu během několika příštích dní, začne Berlín jednat s partnery o náležité reakci. Naznačil přitom, že součástí úvah by mohl být i osud plynovodu Nord Stream 2.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Německý ministr zahraničí Heiko Maas na mnichovské bezpečnostní konferenci

Článek

Navalnyj, který leží na berlínské klinice Charité, byl na konci srpna podle německých expertů otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Tu vyvíjel někdejší Sovětský svaz.

„Doufám, že nás Rusové nepřinutí změnit náš postoj k Nord Streamu 2,“ řekl Maas německému listu. Dosud se spolková vláda vyhýbala spojování případu Navalnyj a německo-ruského plynárenského projektu, ale někteří politici vyzvali k zatavení projektu.

Jed se dostal Navalnému do těla kůží

Evropa

Německý sociálnědemokratický (SPD) politik však také zdůraznil, že zastavení výstavby téměř hotového plynovodu by poškodilo německé a evropské firmy. „Ten, kdo to požaduje, si musí být vědom důsledků. Na Nord Streamu 2 se podílí více než 100 firem z 12 evropských zemí, zhruba polovina z Německa," řekl šéf německé diplomacie. Podle něj by nebylo přiměřené debatu zužovat jen na Nord Stream 2.

Nade vší pochybnost to byl novičok. V Německu mají o otravě Navalného jasno

Evropa

„Pokud v příštích dnech ruská strana nepřispěje k objasnění, budeme se muset se svými partnery poradit o odpovědi,“ zdůraznil Maas. „Pokud přemýšlíme o sankcích, měly by působit co nejcíleněji,“ dodal Maas.

Ruská policie prověřuje okolnosti hospitalizace Navalného

Evropa

Rusko odmítá, že by mělo na otrávení 44letého opozičníka jakýkoli podíl, podle Maase tomu ale nasvědčuje „mnoho indicií“. Připomněl, že nervový jed novičok byl v minulosti v držení ruských oficiálních míst a má k němu přístup jen velmi malá skupina lidí.

Navalnyj, který je předním kritikem režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, zkolaboval minulý měsíc v letadle, kterým se vracel z východu Ruska do Moskvy. V bezvědomí byl nejprve hospitalizován v sibiřském Omsku a později, po mezinárodním tlaku a naléhání rodiny, převezen na berlínskou kliniku Charité.

Reklama

Výběr článků

Načítám