Hlavní obsah

Loučení s EU v britských ulicích: Nostalgie i pálení evropské vlajky

Londýn

Spojené království úderem páteční půlnoci (11 hodin londýnského času) opouští Evropskou unii. V ulicích ostrovní metropole se v pátek už od ranních hodin mísily davy turistů s odpůrci i příznivci brexitu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Příznivci i odpůrci brexitu v britských ulicích v poslední den členství země v EUVideo: Reuters

 
Článek

Stoupenci vystoupení Velké Británie ze sjednocené Evropy i lidé z opačného tábora se odpoledne scházeli třeba u sídla britského parlamentu v Londýně a v přilehlé vládní čtvrti Whitehall.

Hlouček lidí s vlajkami EU se shromáždil u bran Downing Street, kde je premiérova kancelář. Poblíž se ovšem sešla i jiná skupina, která se rozhodla vlajku EU veřejně spálit, což doprovodila zpěvem.

Kolem pobrexitových podmínek studia v Británii panuje nejistota

Věda a školy

Jiným způsobem dával najevo svůj odpor k EU muž středního věku, který stál na unijní vlajce a vyzýval kolemjdoucí, aby si o ni přišli očistit boty.

Fanoušci brexitu dávali najevo také svou podporu premiérovi Borisi Johnsonovi - na transparentech, tričkách či kovových plackách připnutých na hrudi.

Odpůrci brexitu zase proklamovali své evropanství, vyjadřovali smutek z britské volby nebo obavy z toho, co se bude dít.

Do této skupiny patřil i George, který přijel do Londýna z hrabství Kent, ale pochází ze Skotska. „Zkrátka jsem přišel říct sbohem," řekl zpravodaji ČTK.

Co se změní po brexitu? Zprvu skoro nic

Evropa

Uvedl, že brexit by mohl způsobit rozpad Spojeného království. Johnsonovi podle něj nejde o sjednocení země, dodal ale, že neví, jak by mohl premiér v tuto chvíli znesvářené tábory usmířit.

Zjevně ne všichni lidé slavící brexit se řídili výzvou předsedy vládní Konzervativní strany Jamese Cleverleyho, který ve čtvrtek večer ve vysílání televize BBC nabádal, aby lidé nesypali sůl do ran těch, pro které je odchod z EU smutným momentem.

Pokřiky směrem k shromážděným stoupencům EU v Londýně si třeba neodpustili troubící motocyklisté s vlajkami s nápisy „motorkáři za Británii”.

O odchodu z EU rozhodli Britové v referendu v červnu 2016 poměrně těsnou většinou: 52 ku 48 procentům. K brexitu mělo původně dojít 29. března 2019, ale kvůli neschválení „rozvodové dohody“ žádali Britové opakovaně o odklad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám