Hlavní obsah

Lidé z alpské vesnice, kde se vyskytl koronavirus, podstoupili testy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie

Desítky obyvatel francouzského alpského střediska Contamines-Montjoie se v neděli shromáždily, aby podstoupily testy na přítomnost nového typu koronaviru. V horské obci se totiž zdržovala pětice Britů, u které se následně potvrdila nákaza nebezpečným virem pocházejícím z Číny. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Alpské středisko Contamines-Montjoie.

Článek

Testy podstoupilo přes sto lidí, mimo jiné i rodiny, jejichž děti chodily do školy s devítiletým chlapcem, který je jedním z nakažených.

„Nesmíme být paranoidní,“ uvedla Emmanuelle Rieuová, jejíž dítě je spolužákem nakaženého Brita. „Jestliže se nakazili, chci to vědět a udělat, co je potřeba. Jestliže ne, nebojím se toho, co přijde, chci to prostě jen vědět. A moje děti dost kašlou, takže samozřejmě, že na to hodně myslím,“ dodala.

Lyžování v rouškách? Koronavirus dorazil do Alp, nakazilo se pět Britů

Evropa

Nové případy byly ve Francii odhaleny v sobotu. Všechny nejspíš souvisí s jiným nakaženým Britem, který nedávno cestoval pracovně do Singapuru a nyní se již vrátil do Británie. Jak uvedly úřady, na cestě domů se tento Brit zastavil právě v Contamines-Montjoie, kde bydlel spolu s ostatními Brity v horské chatě.

Francouzské úřady se nyní snaží nalézt všechny, kdo mohli být nákaze virem vystaveni, uvedla na tiskové konferenci ve vesnici ministryně zdravotnictví Agnès Buzynová. Obec má asi jen 2000 obyvatel a nachází se nedaleko většího horského střediska Chamonix.

Koronavirus v Česku stále není, žádný testovaný ho nemá

Domácí

Jedenáct lidí, kteří bydleli ve stejné horské chatě, včetně pěti již nakažených, je nyní na pozorování v nemocnici. Lékaři rovněž hospitalizovali ženu, která cestovala stejným letadlem jako Brit, který virus do vesnice zavlekl, řekla ministryně Buzynová. Sjezdovky v okolí dnes fungovaly normálně, dvě školy poblíž vesnice ale zůstanou tento týden uzavřeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám