Hlavní obsah

Koronavirus v Česku stále není, žádný testovaný ho nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Testy na koronavirus do nedělního večera v Česku absolvovalo 62 lidí a všechny byly negativní. Od pátku tak přibylo šest testovaných. Informoval o tom na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Armádní speciál přepravil pět Čechů, kteří se vrátili z Číny zasažené nebezpečnou nákazou koronavirem.

Článek

Žádný nový podezřelý případ podle něj odborníci nyní neevidují. Celosvětově bylo potvrzeno přes 37.500 případů nákazy novým typem koronaviru, který se od loňského prosince šíří z čínského města Wu-chan. Přes 800 lidí jí podlehlo. Nákaza tak překonala epidemii SARS, na kterou začátkem tisíciletí zemřelo ve světě 774 lidí.

V Česku se testům na koronavirus podrobili jak Češi, kteří se vrátili z Asie, tak turisté, zejména čínští, kteří v zemi pobývali a měli příznaky podobné chřipce. Mezi testovanými byla i pětice Čechů, kteří byli minulý týden evakuováni z ohniska nákazy a kteří zůstávají v karanténě v pražské Nemocnici Na Bulovce.

Belgičan z letadla, v němž se vraceli i evakuovaní Češi, je nakažený koronavirem

Evropa

Lékařka z tamní kliniky infekčních nemocí Kristýna Herrmannová v týdnu uvedla, že jsou bez příznaků nemoci a dvakrát denně se jim měří teplota. Nové testy u nich nemocnice plánuje jen při výskytu příznaků, tedy horečky, bolesti svalů nebo kašle. Nákaza se ale potvrdila u jednoho Belgičana, který s nimi letěl v letadle z Číny.

Úřady upozorňují na to, že spolu s oficiálními informacemi se šíří v Česku i nepravdivé. Státní zdravotní ústav v pátek podle ředitele Pavla Březovského podal trestní oznámení kvůli falešnému dopisu se zfalšovanou hlavičkou SZÚ a podpisem ředitele, který popisuje nařízení přijatá k ochraně před koronavirem. Podle Březovského může jít o šíření poplašné zprávy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám