Hlavní obsah

Letošní podzim by měl být teplejší než obvykle

Novinky,

Teplotní výkyvy směrem nahoru a spíše sucho očekávají meteorologové pro letošní podzim, který nastane již za tři týdny. Může za to meteorologický jev La Niña, který obvykle blokuje příliv teplejšího vzduchu od Atlantiku a který by podle evropského modelu ECMWF letos na podzim měl chybět.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V jižní části Evropy a částečně i ve střední Evropě by tak podle tohoto výhledu měly být podzimní teploty nad průměrem. Studené fronty sice budou přicházet, ale méně častěji. Tak by tomu mělo být i nad severní Evropou. Ve většině Evropy by mělo převažovat sucho, více deště by naopak mělo být na severu a severozápadě Evropy.

Němci v záplavami zpustošených místech zuří

Evropa

Naopak americký model CFS nepočítá s tak velkými teplotními výkyvy pro západní Evropu, nicméně ve střední a jižní Evropě by i podle něj mělo být tepleji, než je běžné.

Střídání jevů El Niño a La Niña

Teplá fáze El Niño a chladná La Niña se v Pacifiku střídají, tato oscilace se označuje jako ENSO (Jižní oscilace El Niño). Jev se obvykle vytváří na konci léta nebo na podzim a trvá až do dalšího léta. O tom, která fáze nastane, rozhodují tropické větry okolo rovníku a to, jak se mísí povrchové vrstvy oceánu s hlubšími a jak se přitom mění mořské proudy.

Na vedra zapomeňme. Srpen slibuje počasí jako na houpačce

Domácí

Americké meteorologické družice ale při měření zjistily teplotní anomálie. Ty se už od července zvětšují podél rovníku. V chladné oblasti mají podobu vln, které ženou silné východní větry podél rovníku. Očekává se, že se budou zvětšovat po celou zimu na přelomu let 2021 a 2022. Naopak se otepluje severovýchodní část Tichého oceánu a teplejší než obvykle je i severozápadní Pacifik a Japonské moře.

K zvětšování oblastí s chladnou vodu přispěla už loňská La Niña, která byla o něco silnější než obvykle a zasáhla větší oblast tropické části Tichého oceánu. Kvůli silným větrům byla větší chladná oblast na východě při pobřeží Jižní Ameriky. Chladné oblasti se zvětšovaly a prohlubovaly celý loňský podzim, přes zimu až do jara, kdy jev slábl.

Ochlazování v klíčové oblasti má globální dopad 

Predikce provedené pomocí počítačového modelu ukazují, že ochlazování tropické oblasti Pacifiku bude pokračovat během letošního podzimu až do zimy.

„Náš konec se blíží”. Zoufalým obyvatelům ostrova Euboia hoří domovy před očima

Evropa

Během chladné fáze La Niña vzduch ve východním Pacifiku klesá, což přináší na východě sucho a stabilní počasí. Vzduch stoupající v západní části Pacifiku naopak vyvolává časté bouře a přináší hodně deště. V posledních 25 letech přitom bylo jen osm případů, kdy nastal jev La Niña.

Každá ze dvou fází ENSO má vliv na rozložení tlaku, a to nejen v tropech, ale se zpožděním i mino ně. Dopad je tedy celosvětový. V severním Atlantiku by se měla objevit rozsáhlá tlaková výše sahající od Atlantiku do východní Kanady a východu USA. Oblast nízkého tlaku bude naopak sahat od Islandu přes Grónsko do severní Kanady a na Aljašku.

V Kanadě by s výjimkou jihozápadu mělo být chladněji, naopak ve většině USA tepleji, a to kvůli tlakové níži směřující k severu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám