Hlavní obsah

„Náš konec se blíží”. Zoufalým obyvatelům ostrova Euboia hoří domovy před očima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Tisíce lidí utekly ze svých domovů před ničivými požáry lesa na řeckém ostrově Euboia. Odvážely je do bezpečí na trajektech. Podle místních úřadů je situace katastrofální. Naopak dál se zlepšuje na severu Atén, kde hasiči, dobrovolníci i vojáci hasí menší ohniska požárů, uvedly agentury AP a Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Šestý den požárů v Řecku pustoší ostrov EuboiaVideo: Reuters

 
Článek

„Jsme sami, náš konec se blíží,” řekl v televizi Skai Giannis Kotzias, který je starostou přístavního města Istaia na ostrově Euboia.

Ostrov Euboia (řec. Εύβοια, někdy přepisován jako Evvia) je po Krétě druhý největší řecký ostrov. Leží v západní části Egejského moře, severovýchodně od Atén. Obývá ho téměř dvě stě tisíc lidí.

Foto: Nicolas Economou, Reuters

Evakuace lidí z vesnice Limni na ostrově Euboia, který zasáhly ničivé požáry

„Cítím vztek. Přišli jsme domov. Zítra už nebude nic stejné,” řekla obyvatelka ostrova Vasilikia poté, co se nalodila na záchranný trajekt u vesnice Psaropuli. „Je to katastrofa. Je to obrovské. Naše vesnice byly zničené. Z našich domů, z našeho majetku nezůstalo nic. Nic. Nic,” zoufala si.

S požárem na ostrově bojuje přes 570 hasičů. Ti od úterý evakuovali přes 2000 lidí včetně řady seniorů. V noci je trajekty odvážely pod rudě ozářeným nebem. Guvernér středního Řecka Fanis Spanos řekl, že 2500 na osob bylo ubytováno v hotelích a dalších přístřeších.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Hasič bojuje s ničivým požárem na řeckém ostrově Euboia

Požáry zuří po celém Řecku

Kontrole se vymkla také situace na Peloponéském poloostrově. Nejnebezpečnější požár zuří jižně od města Megalopolis ve střední části poloostrova. Další požár u Olympie postupuje stále hlouběji do lesnaté, kopcovité krajiny oblasti Arkádie ve střední části Peloponésu.

Foto: Petros Karadjias, ČTK/AP

Plameny a dým stoupají nad vesnicí Gouves na řeckém ostrove Euboia zasaženém ničivými požáry

Starostové obcí v regionu žádají více letadel k hašení požárů. Kritizují přitom, že hasící letouny byly v uplynulých dnech nasazeny hlavně u Atén, kde se požár u hory Parnitha podařilo dostat pod kontrolu, a situace na jiných místech se kvůli tomu vymkla kontrolu.

Čeští hasiči vyrazili do boje s požáry v Řecku

Zahraniční

Řeckým hasičům pomáhají kolegové z jiných evropských zemí. Na cestě do této jihoevropské země je několik desítek hasičů z České republiky, do práce se podle plánů pustí v pondělí. Slovensko vyslalo do Řecka 75 hasičů a 30 kusů techniky. Je to největší hasičský tým, jaký kdy vyslalo Slovensko do zahraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám