Hlavní obsah

Kvůli vlasteneckému zákonu začínal školní rok na Slovensku hymnou

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Nová slovenská vláda nezrušila kontroverzní vlastenecký zákon, takže na žáky slovenských škol čekala ve čtvrtek první školní den vlastenecká výzdoba tříd. Ve třídách je umístěný státní znak, vlajka, text hymny a preambule ústavy. Na začátku školního roku, který na Slovensku začíná 2. Září, zazněla ve všech školách státní hymna. Prvního září je na Slovensku státní svátek.

Slovenské školy vyvěšují státní symbolyVideo: Ivan Vilček, Bratislava, Novinky

 
Článek

Původně měla znít hymna každé pondělí, ale tento návrh Slovenské národní strany nakonec neprošel. „Původní návrh, aby děti každé pondělí zpívaly státní hymnu, jsem považovala za absurdní. Samotnou vlasteneckou výzdobu tříd však schvaluji,“ řekla Právu Eva Andrejková z Bratislavy.

„Já jsem proti. Školám se nedostává finančních prostředků a teď se musela kupovat povinná vlastenecká výzdoba,“ kroutí hlavou tatínek, který přivedl do školy svou dcerku.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ve třídě umisťují slovenské státní symboly.

Někteří ředitelé škol čekali s nákupem státních symbolů do poslední možné chvíle. „Očekával jsem, že nová vláda zákon změní. Když se tak nestalo, nakoupil jsem 28 panelů se státními symboly za 100 eur,“ říká ředitel základní školy v bratislavské čtvrti Karlova Ves.

V dubnu byla přijata kompromisní vládní verze zákona o státních symbolech, kterou připravil tehdy vládnoucí Ficův SMER,  Poslanci zamítli původní návrh vlasteneckého zákona z dílny Slovenské národní strany (SNS), který vrátil do parlamentu prezident  Ivan Gašparovič.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Texty hymny a preambule slovenské ústavy

Některé učitelky neskrývaly obavy, že žáci mohou státní symboly poškodit a budou z toho zbytečné problémy. „Na začátku vyučování dostanou žáci instrukce, jak se k těmto symbolům mají chovat, ale o přestávce nejsem ve třídě, takže se může stát cokoli,“ neskrývá obavy učitelka jedné z bratislavských škol. Většina ředitelů škol pro jistotu vyvbavila státní symboly omyvatelnou fólií.

Někteří školníci měli problémy s umístění státních symbolů hlavu problémy. „Podle zákona musí být umístěny na čelní zdi, vlevo od tabule. Jenže někdy tam není dost místa, učitelky tu mají magnetické tabule nebo nástěnky. Byla s tím práce, ale litera zákona musela být dodržena,“ vysvětloval školník v bratislavské čtvrti Ružinov.

Ministerstvo školství už uklidňovalo ředitele škol, že pokud symboly nebudou umístěny na centimetr přesně podle zákona, žádné postihy jim nehrozí.

Reklama

Výběr článků

Načítám