Hlavní obsah

Krétu zasáhlo silné zemětřesení

Řecký ostrov Kréta postihlo ve středu ráno zemětřesení o síle 6,1 stupně, píše server deníku Ekathimerini. První otřesy byly zaznamenány v 9:23 místního času (8:23 SEČ) v moři asi 74 kilometrů severozápadně od města Chania v hloubce 56 kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Seizmograf. Ilustrační foto

Článek

„Zemětřesení bylo velmi silné. Nějakou dobu jsme se kývali ze strany na stranu,” řekl agentuře Reuters zástupce starosty řeckého ostrova Kythéra George Kominos. Další ze svědků v oblasti Efthymia na Krétě uvedl: „Slyšel jsem vrzání kolejí a praskání balkonů.”

Otřesy trvaly podle řeckých médií několik sekund a nejvíce postihly Chanii. Pociťovali je ale také lidé na pevninské části Řecka, a to v kraji Attika, v němž leží hlavní město Atény, a na poloostrově Peloponés.

O zraněných či případných obětech či materiálních škodách zatím nejsou žádné zprávy. Kominos uvedl, že v Kythéře zůstanou uzavřeny školy a veřejné budovy, aby statici mohli zkontrolovat případné škody, které zemětřesení zanechalo.

V Řecku jsou zemětřesení poměrně běžná, protože země leží v seizmicky aktivní oblasti. Krétu postihlo zemětřesení i letos v červenci, kdy otřesy o síle 5,2 stupně vylekaly řadu místních i turistů, ale větší škody nenapáchaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám