Hlavní obsah

Ukrajinský útok na ruský Bělgorod vyvolává v Moskvě údiv a rozpaky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Kyjev
Aktualizováno

Útok vrtulníků na sklad pohonných hmot v Bělgorodu v pátek brzo ráno nevytváří podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova dobré podmínky pro další jednání s Ukrajinou. Ukrajinské ministerstvo obrany však odmítlo potvrdit, zda na sklad skutečně zaútočily ukrajinské stroje. Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov později večer obvinění Ruska popřel, neodpovídá prý realitě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V ruském městě vybuchl sklad paliva. Zaútočily ukrajinské vrtulníky, tvrdí gubernátorVideo: Reuters

 
Článek

„Určitě to není něco, co by bylo možné vnímat jako vytváření komfortních podmínek pro pokračování rozhovorů,“ řekl mluví ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Neuvedl však, zda Rusko bude kvůli tomu konflikt eskalovat. Sklad paliv byl civilní, nikoliv vojenský, uvedlo Rusko.

Podle Peskova by měly incident vyšetřit orgány činné v trestním řízení: „Nám v úřadu prezidenta nepřísluší vynášet hodnocení, to by měli dělat profesionálové. Převaha ve vzduchu během operace (na Ukrajině) je však daným faktem,“ dodal.

Foto: Russian Emergencies Ministry, Reuters

Hasiči hasí požár skladu paliv v Bělgorodu.

I v Rusku se však už objevily dotazy, jak je možné, že ukrajinské vrtulníky mohly zasáhnout velký sklad pohonných hmot ve městě s téměř 400 000 obyvateli, u kterého navíc leží vojenské základny.

V ruském městě vybuchl sklad paliva. Zaútočily ukrajinské vrtulníky, tvrdí gubernátor

Válka na Ukrajině

Ukrajinské ministerstvo obrany se k incidentu odmítlo vyjádřit. Jeho představitel Oleksandr Motuzjanyk řekl: „I dnes chci zdůraznit, že ukrajinský stát podniká brannou operaci. Ale to neznamená, že by Ukrajina měla být odpovědná za všechny špatné propočty, katastrofy a události, které se staly na území Ruské federace. Není to poprvé, co se objevila takováto obvinění, proto nebudu tuto informaci ani potvrzovat, ani popírat.“

Podobně nejednoznačně se vyjádřil i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba: „Nemohu ani potvrdit, ani popřít tvrzení, že je Ukrajina do toho zapojena, protože nemám všechny vojenské informace.“

„Říkají, že jsme to udělali my, ale podle našich informací to neodpovídá realitě,” řekl k tomu podle BBC tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov.

Útok na ruský Bělgorod podnikli ukrajinští piloti. Podletěli radarový deštník

Evropa

V Bělgorodu v pátek ráno v 5:51 začal hořet sklad pohonných hmot. Tamní gubernátor uvedl, že to bylo následkem útoku ukrajinských vrtulníků. Na sociálních sítích se objevily záběry zachycující údajný útok, při kterém hořelo až osm zásobníků topné nafty a benzínu.

Požár byl uhašen před polednem. Ráno bylo zasaženo několik dalších továrních budov ve městě.

Foto: Belpressa, Reuters

Hořící sklad paliva v Bělgorodu

Reklama

Výběr článků

Načítám