Hlavní obsah

Útok na ruský Bělgorod podnikli ukrajinští piloti. Podletěli radarový deštník

– Kyjev/Belgorod • Aktualizováno

Ukrajinský novinář Jurij Butusov pracující pro server Cenzor uvedl na svém facebookovém profilu, že na ruský Bělgorod útočily ukrajinské vrtulníky. Potvrdil tak vyjádření ruské strany o pachateli útoku na sklad nafty a benzinu. Ostřelovány byly i další objekty. Ukrajinská vláda se odmítla vyjádřit, kdo stojí za útokem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V ruském městě vybuchl sklad paliva. Zaútočily ukrajinské vrtulníky, tvrdí gubernátorVideo: Reuters

 
Článek

„Dnes v 5:50 ráno ukrajinské bitevní vrtulníky Mi-24, které přiletěly v malé výšce z Ukrajiny nad ruský Bělgorod, takže je nezaznamenala ruská protivzdušná obrana, útokem neřízenými střelami zničily strategický sklad nafty, který se nachází přímo ve městě,“ uvedl Butusov.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: V ruském městě vybuchl sklad paliva. Zaútočily ukrajinské vrtulníky, tvrdí gubernátor.

Podle něj nebylo těžké proniknout nad město. Stačilo podle něj letět v noci v malé výšce a podletět tak radarový deštník: „Ukázalo se, že ruská protivzdušná obrana nebyla schopná ani zaregistrovat naše vrtulníky, které se po splnění úkolu úspěšně vrátily na základnu.“

V ruském městě vybuchl sklad paliva. Zaútočily ukrajinské vrtulníky, tvrdí gubernátor

Válka na Ukrajině

Rýpl si i do ruské propagandy: „Ruské ministerstvo obrany a osobně Putin mnohokrát informovali o úplném zničení ukrajinského letectva. Najednou se ukázalo, že ukrajinské letectvo drtí Rusy přímo ve velkém městě, oblastním centru, jímž prochází logistika Západního okruhu vojenských sil Ruské federace.“

Dodal, že Ukrajina bude v podobných útocích pokračovat, a připomněl, že před dvěma dny ve stejném městě explodoval sklad s municí.

Gubernátor Bělgorodské oblasti už přiznal, že se bude muset nově dovážet palivo z jiného skladu firmy Rosněft, ale zdůraznil, že jeho dodávky nebudou ohrožené.

Další zasažené objekty

Ukrajinské vrtulníky zřejmě zasáhly i několik dalších objektů palbou z palubních zbraní. Poškozena byla tiskárna Konstanta. Na záběrech je vidět několik rozbitých oken, jedno je prostřelené. Ředitel tiskárny Konstantin Lachnov uvedl, že budova tiskárny v obci Severnyj na okraji Bělgorodu byla ostřelována kolem 5:30 hodin z vrtulníku.

„Z vrtulníků byly vypáleny dvě rakety. Zničena je jeho kancelář. Poškozeno je topení a trafostanice. Nejde elektřina,“ uvedl Lachnov pro místní server Belpress. Průstřel ale vypadá, jako by šlo spíše o ostřelování z palubního kulometu. Na dvoře však ležel kus rakety.

Raketa dopadla i na sousední podnik Rosenergoučet.

Evakuován musel být i areál firmy Těchsafir, zpracovávající safíry pro průmyslové použití, nacházející se také v Severném. Důvodem byla salva dělostřeleckých granátů, které dopadly do areálu, uvedlo jeho vedení. Stavba je však jen lehce poškozena, vysypala se okna a byla prostřelena i jedna stěna.

Zasaženo bylo nejméně sedm objektů ve dvou industriálních zónách.

Z časové souslednosti se zdá, že se vrtulníky ke skladu nafty přiblížily nikoli od ukrajinské hranice, ale z opačné strany – ze severu. Musely se přitom pohybovat u místního letiště.

Výzbroj Mi-24
Bitevní vrtulník Mi-24V, kterých měla Ukrajině přes 30, je vyzbrojen čtyřhlavňovým kulometem 9A624 ráže 12,7 mm v příďovém otočeném střelišti. V raketnicích může nosit neřízené rakety S5 a S-8 ráží 57 a 80 mm a podvěšené i neřízené rakety ráže 127 mm nebo protitankové střely Šturm nebo klasické bomby.

Reklama

Výběr článků

Načítám