Hlavní obsah

Královna Alžběta II. v parlamentu představila program nové vlády premiérky Mayové

Londýn
Aktualizováno

Britská královna Alžběta II. ve středu v parlamentu představila program nové vlády premiérky Theresy Mayové, jejíž konzervativci nedávno v předčasných volbách uhájili pozici nejsilnější strany, ale ztratili většinu. Mayová slíbila, že její menšinová vláda, podporovaná severoirskými unionisty, bude pracovat „s pokorou a rozhodně“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britská panovnice Alžběta II. a princ Charles dorazili do parlamentuVideo: Reuters

 
Článek

Královna takto za vládu vystupuje v parlamentu každoročně, tentokrát ale představila program na příští dva roky. To kvůli dvouleté lhůtě pro odchod země z Evropské unie, který Britové zahájili v březnu. Téma tzv. brexitu také v projevu dominovalo.

„Mojí prioritou je nejlepší možná dohoda o odchodu země z Evropské unie,“ oznámila za premiérku Mayovou královna.

Vláda chce podle zprávy „zajistit, aby brexit dopadl úspěšně“. Výsledkem má být nejen lepší kontrola nad migrací, ale i posílení bezpečnosti včetně jaderné, rozvoj zemědělství a rybolovu, a na novou obchodní dohodu s EU mají navázat podobné dohody ve světě. Mayová slibuje posílení ekonomiky s udržením nízkých daní a investice do zdravotnictví i školství.

Foto: Reuters

Lordi čekají na projev královny.

Plán počítá i s pomocí obětem nedávného tragického požáru Grenfell Tower v Londýně. Zemřelo při něm nejméně 79 lidí.

Vláda také počítá s tím, že v důsledku teroristických útoků v Manchesteru a Londýně přehodnotí strategii boje proti terorismu.

Jak upozornila televize SkyNews, premiérka Mayová v projevu uvedla, že se těší na červencovou státní návštěvu španělského královského páru v Londýně, ale nezmínila avizovanou návštěvu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Jeho cesta byla podle dřívějších zpráv odložena. [celá zpráva]

Příští rok nevystoupí

Královna vládní program přednesla v době, kdy volbami oslabení konzervativci Theresy Mayové stále ještě dojednávají podmínky podpory pro svou menšinovou vládu ze strany ultrakonzervativních severoirských unionistů (DUP). Zdroje z DUP podle serveru BBC varovaly, že vládní toryové nemohou jejich stranu a podporu „brát jako samozřejmou“. Program vlády nicméně v parlamentu příští týden podpoří.

„Výsledky voleb nebyly takové, v jaké jsem doufala, přesto na tento vzkaz voličů tato vláda odpoví s pokorou a rozhodností,“ uvedla předem Mayová.

Tentokrát v civilních šatech a klobouku

Letošní vystoupení královny v parlamentu bylo rovněž výjimečné tím, že byly údajně z časových důvodů omezeny některé formality. Královna nevystoupila v tradiční róbě a s korunou, nýbrž v šatech a s kloboukem.

To se podle BBC naposledy stalo v polovině 70. let. Alžbětu II. navíc letos nedoprovodil její choť Philip, jehož v úterý večer převezli do nemocnice. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Pool, Reuters

Královna Alžběta II.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Královnu doprovázel její syn princ Charles.

Reklama

Související články

Mayová sestaví menšinovou vládu

Britská královna pověřila předsedkyni konzervativní strany Theresu Mayovou sestavením nové vlády po předčasných volbách. Po setkání s Alžbětou II. to potvrdila...

Výběr článků

Načítám