Hlavní obsah

Trump odložil návštěvu Londýna. Dokud ho Britové nebudou vítat, nepřijede

– Londýn • Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump sdělil po telefonu britské premiérce Therese Mayové, že nechce dorazit na státní návštěvu Spojeného království, dokud jeho příjezd nepodpoří britská veřejnost. Sdělil, že si nepřeje přijet v době, kdy by se konaly rozsáhlé protesty. O rozhovoru, který se uskutečnil ještě před britskými předčasnými volbami, informoval v neděli list The Guardian.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová a americký prezident Donald Trump.

Článek

Úřad premiérky Mayové informace Guardianu popřel, v plánech na státní návštěvu prezidenta Trumpa ve Velké Británii prý k žádným změnám nedošlo. „Nehodláme komentovat spekulace o obsahu soukromých telefonických rozhovorů. Královna pozvala prezidenta Trumpa k návštěvě Velké Británie a v těchto plánech nejsou žádné změny," uvádí se v prohlášení.

Telefonát se měl uskutečnit někdy minulých týdnech, čas zdroj listu nespecifikoval, ale Mayovou prý Trumpovo prohlášení zaskočilo. Rozhovor by navíc vysvětloval, proč se o Trumpově návštěvě naplánované na letošek skoro vůbec nemluví.

Náštěva má být reciproční, Mayová byla první zahraniční politička, kterou Trump přijal v Bílém domě. Do Londýna ho pozvala sedm dní po jeho lednové inauguraci. Mluvila o pozvání na společné tiskové konferenci, kde řekla, že byla „potěšena, že prezident pozvání přijal“. [celá zpráva]

Mnoho vysokých britských diplomatů ale uvedlo, že pozvání bylo předčasné.

Most mezi USA a Evropou se drolí

Británie je tradičně blízkým spojencem USA. Dlouho sloužila také jako most mezi USA a Evropou, což se ale zkomplikovalo po loňském referendu, které rozhodlo o vystoupení Británie z EU. Trump navíc ještě před svým zvolením brexit podporoval.

Britské ministerstvo zahraničí také dalo najevo nespokojenost s tím, že se USA rozhodly odstoupit od klimatické dohody z Paříže, což prohloubilo propast mezi USA a Evropou. [celá zpráva]

Odpor mezi britskou veřejností nedávno vyvolal také Trumpův komentář k výzvě londýnského starosty Sadiqa Khana, aby se občané po útocích teroristů příliš neznepokojovali zvýšenou policejní přítomností v ulicích. Trump kritizoval Khana, že taková reakce je nedostatečná, načež Khan protestoval, že prezident jeho slova špatně pochopil. Trump mu nato vmetl, že je to „trapná výmluva”.

Reklama

Výběr článků

Načítám