Hlavní obsah

Mayová sestaví menšinovou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britská královna pověřila předsedkyni konzervativní strany Theresu Mayovou sestavením nové vlády po předčasných volbách. Po setkání s Alžbětou II. to potvrdila sama Mayová. Bude ale muset sestavit menšinovou vládu s podporou severoirské Strany demokratických unionistů (DUP).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Theresa Mayová navštívila britskou královnuVideo: Reuters

 
Článek

„Právě jsem se setkala s královnou. Sestavím vládu, která provede zemi brexitem, jenž začne za deset dní,“ uvedla Mayová. „Splníme společně slib brexitu a během pěti let vybudujeme zemi, kde nikdo nebude opominut.“

Dodala, že zajistí zemi bezpečnost.

Mayová po návratu od královny před sídlem premiérky vysvětlila, proč se rozhodla sestavit vládu: „Co tato země potřebuje nejvíc, je jistota. Jenom konzervativci a unionisté, kteří mají nejvíce hlasů a křesel, mohou vést zemi. Budeme pracovat v zájmu celého Spojeného království. Zaměříme se na brexit.“

Zdůraznila, že obě strany si během let vytvořily silné vazby: "Naše dvě strany měly mnoho let silný vztah a to mě naplňuje důvěrou, že budeme schopni spolupracovat v zájmu celého Spojeného království."

Foto: Toby Melville, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová a její manžel Philip míří za královnou Alžbětou II.

Mayová neustoupila tlaku opozičních labouristů, kteří výrazně posílili, aby odstoupila. Zájem zformovat menšinovou vládu přitom měl i předseda Strany práce Jeremy Corbyn, který uvedl, že „je připraven sloužit“.

I předseda liberálních demokratů Tim Farron naznačil, že by Mayová měla rezignovat „jestliže má alespoň unci sebeúcty“. Podle Farrona je nyní politická situace v Británii ještě méně jasná než před volbami, která vyvolala sama Mayová se záměrem získat ve vlastní straně silnější mandát pro brexit. Farron ji odsoudil, že upřednostnila „stranu před zemí“.

Konzervativci ztratili 12 křesel a s nimi i většinu v parlamentu. K potřebným 326 poslancům jim před sečtením posledního obvodu chybí osm. DUP ale mají deset zastupitelů.

Dohoda s unionisty bude drahá

Předsedkyně DUP Arlene Fosterová odpoledne potvrdila, že ji už ráno volala Mayová: „Premiérka se mnou ráno mluvila.“ Současně oznámila verdikt severoirských unionistů: „Vstoupíme do jednání s konzervativci, abychom zjistili, jak by bylo možné přinést stabilitu našemu národu v této době velkých výzev.”

Fosterová zdůraznila úspěch strany: „Včerejší volby byly pro DUP historické. Dosáhli jsme nejlepšího výsledku.“ Jako unionistka vyzdvihla i oslabení skotských nacionalistů, přesto ale uvedla: „DUP bude dělat vždy to, co dělal, tedy usiloval o co nejlepší dohodu pro Severní Irsko ale taky pro celé Spojené království.“

Dosáhnout dohody nebude lehké ani pro jednu stranu, podotkla korespondentka televize SkyNews Beth Rigbyová. Poslanec DUP jí řekl, že by zvažovali podporu a dohodu, která by Mayové zajistila, že bude moci vládnout dál, ale že by to konzervativce přišlo draho.

Pro labouristy by bylo sestavit vládu ještě těžší, i s podporou skotských nacionalistů ze SNP, zelených a velšskou Plaid Cymru by měli jen 313 zastupitelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám