Hlavní obsah

Kdo dostane Rusy a Ukrajince ke stolu? Padla už první jména možných zprostředkovatelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo, Francie a několik členských zemí Evropské unie ze Středozemí se zabývá myšlenkou zprostředkovatele, který by v co nejkratší době přivedl k jednacímu stolu klíčové aktéry krize kolem Ukrajiny, pokud možno na nejvyšší úrovni. V pátek to s odvoláním na zasvěcené zdroje sdělil rozhlas Deutschlandfunk.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švédský premiér Stefan Löfven je údajně zmiňován jako jeden z možných zprostředkovatelů jednání ohledně dění na Ukrajině.

Článek

Ačkoli podle stanice oficiální místa v Berlíně informaci nekomentovala, má jít o respektovanou, zahraničněpoliticky ostřílenou osobu přijatelnou pro

Evropskou unii, USA, Rusko i Ukrajinu.

Život na ukrajinské frontě: bezmocné čekání na rozhodnutí mocných z daleka

Evropa

„Ačkoli dopídit se jmen je obtížné, zmiňováni bývají Stefan Löfven (64), do loňského listopadu švédský ministerský předseda, Romano Prodi (82), někdejší šéf Evropské komise a italský expremiér, či bývalý šéf britské vlády David Cameron (55).

CNN: Telefonát Bidena se Zelenským nebyl dobrý

Zahraniční

„Možná by nebyl nějaký zprostředkovatel špatným nápadem. Někdo jako třeba Gerhard Schröder. Bývalý německý kancléř a lobbista ruské firmy Gazprom zná svou západní Evropu i Německo. I svého (ruského prezidenta Vladimira) Putina,“ napsal týdeník Focus.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám