Hlavní obsah

Kapitán airbusu usnul nad Marseille, do vzduchu musely stíhačky

Dvě francouzské stíhačky spěchaly na konci dubna k italskému airbusu kvůli podezření, že se stroje na cestě z Říma do New Yorku zmocnili teroristé. Záhy však vyšlo najevo, že šlo o planý poplach. Posádka letounu jen nakrátko usnula. Upozornil na to italský list La Repubblica.

Foto: Profimedia.cz

Airbus A320 společnosti ITA Airways

Článek

Dopravní Airbus A330 společnosti ITA Airways 30. dubna odstartoval k zaoceánskému letu na pravidelné lince z římského mezinárodního letiště Leonarda da Vinci-Fiumicino na letiště Johna F. Kennedyho v New Yorku. Ve francouzském vzdušném prostoru v oblasti Marseille se ale jeho posádka neohlásila a neodpovídala ani na rádiové výzvy.

Pilotovi se udělalo zle, řízení převzal cestující a úspěšně přistál

Koktejl

Podle italského listu za to mohl spánek pilotů. Zatímco první důstojník spal, protože si vzhledem k tomu, že šlo o dálkový let, dopřával povolený odpočinek, kapitán letu si zdříml neplánovaně.

Obnovit spojení s mlčícím strojem se francouzskému letovému provozu podařilo až více než po deseti minutách. V té době už ale k airbusu startovaly francouzské stíhačky.

Kapitán zodpovědný za bezpečnost letadla, jenž měl být v době incidentu bdělý, při vyšetřování tvrdil, že neusnul, že muselo dojít k závadě rádia a komunikačního systému. Žádná závada na přístrojích však objevena nebyla a kapitán, jehož jména italská média neuvádějí, byl propuštěn.

Reklama

Výběr článků

Načítám