Hlavní obsah

Pilotovi se udělalo zle, řízení převzal cestující a úspěšně přistál

Scénu jako z dobrodružného filmu zažil cestující jednomotorového letadla Cessna 280 u pobřeží amerického státu Florida. Pilotovi se udělalo zle, a tak jeho jediný pasažér, který předtím neměl žádné zkušenosti s pilotováním, převzal knipl. S pomocí leteckých dispečerů se mu nakonec podařilo bezpečně přistát.

BEZ KOMENTÁŘE: Pilot zkolaboval, s letadlem přistál cestující bez nejmenších pilotních zkušenostíVideo: WPTV, AP

 
Článek

„Mám tady vážnou situaci,“ řekl muž v úterý odpoledne podle zvukového záznamu na webu LiveATC.net, který vysílá a archivuje komunikaci leteckých dispečerů.

„Můj pilot přestal souvisle mluvit. Nemám ponětí, jak pilotovat letadlo.“ Neznal ani polohu stroje, ve kterém se nacházel.

Muži v letadle se ozval dispečer letového provozu ve Fort Pierce a poradil mu, že pokud vidí pobřeží, má k němu směřovat a pak ho kopírovat.

Pilot za letu vyskočil z kabiny a ve vzduchu vskočil do jiného letadla

Koktejl

Po několika minutách se letadlo, které startovalo z mezinárodního letiště Marsh Harbour na Bahamách, podařilo najít; směřovalo na sever.

Dispečer ve Fort Pierce komunikoval s novopečeným pilotem pomocí vysílačky. Když se jim začal vytrácet signál a bylo špatně rozumět, pomocí mobilního telefonu ho spojil s kolegy na letišti Palm Beach.

Matador řízení letového provozu Robert Morgan, který má 20 let zkušeností, mu pak pomohl bezpečně přistát.

Televizní stanici WPBF Morgan řekl, že měl pocit, že byl ve správný čas na správném místě. Veškerá komunikace probíhala klidně, bez paniky a zvýšeného hlasu, píše AP s odkazem na zvukové nahrávky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

„Věděl jsem, že tohle letadlo létá jako každé jiné. Musel jsem ho jen udržet v klidu, nasměrovat ho na dráhu a říct mu, jak snížit výkon, aby mohlo klesat na přistání. Byl to opravdu dobrý pocit někomu pomoci,“ řekl Morgan.

Mluvčí Federálního úřadu pro letectví (FAA) Rick Breitenfeldt potvrdil, že pilot a cestující byli jediní dva lidé na palubě.

Agentura případ vyšetřuje. O zdravotním stavu pilota nejsou žádné zprávy, FAA nezveřejnila ani totožnost obou mužů.

Reklama

Výběr článků

Načítám