Hlavní obsah

Kancléřka a Laschet v kavárně: Ani cent spropitného

– Cáchy

Armin Laschet, lídr CDU/CSU, který doufá, že ho nedělní volby vynesou do křesla nového německého kancléře, ukončil v sobotu v Cáchách předvolební kampaň. Do historického města na západě Německa ho přijela podpořit sama kancléřka Angela Merkelová. Krátce před zahájením mítinku si oba politici odskočili do tamější kavárny Nobis. Kromě toho, že útratu v hodnotě 20,10 euro (511 korun) zaplatila sekretářka kancléřky, zaměstnanci kavárny nedostali ani cent spropitného, píše server deníku Bild.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Angela Merkelová a volební lídr CDU/CSU Armin Laschet ukončili v Cáchách volební kampaň.

Článek

Bleskovou návštěvu obou prominentních politiků popsal deníku Bild majitel podniku Nico Resende. V sobotu ráno se jeden z pracovníků kanceláře CDU tam zastavil a zeptal se, zda by bylo možné, aby do kavárny zavítala kancléřka s volebním lídrem CDU. „Samozřejmě, že jsme to umožnili,“ odpověděl Resende.

Němci volí éru po Merkelové

Evropa

Návštěva kavárny nebyla dlouhá, dali si pouze espresso a vodu, žádné jídlo, popsal majitel podniku. Na otázku Bildu, kdo zaplatil, Resende odpověděl: „Sekretářka paní Merkelové.“ A když se reportéři optali, jak vysoké bylo spropitné, čekalo je překvapení: „Spropitné nebylo žádné.“ Reportéři se tedy rozhodli faux-pas napravit a za oba politiky věnovali dodatečně dýško ve výši pět euro (127 Kč).

Tak šel čas s Merkelovou: Jedno rande s historií za druhým

Evropa

Německo v neděli čekají parlamentní volby, které po 16 letech ukončí kancléřskou éru Angely Merkelové z konzervativní unie CDU/CSU. O nástupnictví v čele Německa se otevřeně hlásí trojice kandidátů - sociální demokrat Olaf Scholz (SPD), konzervativec Armin Laschet (CDU/CSU) a Annalena Baerbocková z ekologické strany Zelených. Kancléřem se ale podle průzkumů i podle názorů řady německých politologů stane Scholz, nebo Laschet. Výjimečné na letošních volbách je také to, že vést Německo nemusí vítěz voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám