Hlavní obsah

Johnsonův poslední trumf: Na voliče apeluje skečem z komedie Láska nebeská

Londýn

Předvolební kampaň ve Spojeném království vrcholí a lídr vládnoucích konzervativců Boris Johnson vytáhl těsně před čtvrtečním klíčovým hlasováním ještě jedno eso z rukávu. Sehrál parodii na klasickou scénku z oblíbeného vánočního snímku Láska nebeská z roku 2003. Slibuje v něm, že při troše štěstí dotáhne do konce odchod země z Evropské unie.

Boris Johnson v předvolebním klipu parodujícím Lásku nebeskouVideo: Conservatives

 
Článek

Johnson se inspiroval scénou ze snímku Richarda Curtise, v níž herec Andrew Lincoln potichu prostřednictvím cedulí vyznává lásku ženě, kterou tajně miluje. Ženu, která ve volebním klipu otevře Johnsonovi, premiér upozorňuje, že její hlas je nyní mimořádně důležitý, aby konzervativci v parlamentu získali většinu a Spojené království mohlo opustit EU v lednu 2020.

„Myslím, že to bylo docela dobře udělané,” reagoval herec Hugh Grant, jenž v Lásce nebeské hraje britského premiéra.

Grant: A kde je cedule s pravdou?

Podle něj nicméně v klipu chyběla další cedule, kterou držel Lincoln při svém vyznání Keiře Knightleyové a která hlásala, že o Vánocích se říká pravda.

„Zajímalo by mě, jestli si komunikační poradci Konzervativní strany řekli, že něco takového by v rukách premiéra nevypadalo dobře,” dodal devětapadesátiletý herec. Poukázal tak na to, že Johnsona jeho kritici často obviňují ze lhaní.

Po brexitu přijde baby boom jako po olympiádě, věští Johnson. Tehdy ale porodnost klesla

Evropa

„Konzervativní strana má zjevně spoustu peněz, možná že tam skončily všechny ty rubly,” dodal v narážce na obvinění, že kampaň konzervativců financovalo Rusko.

Volby jsou klíčové

Nadcházející britské volby jsou pro Spojené království klíčové z toho důvodu, že patrně rozhodnou o tom, jak se bude Londýn dál stavět k realizaci brexitu, tedy vystoupení Velké Británie z Evropské unie, které bylo odhlasováno v referendu.

Není vyloučeno, že pokud by zvítězili labouristé Jeremyho Corbyna, konalo by se další referendum. Nejsilnější opoziční strana ale několik dní před volbami tahá za kratší konec provazu. Podle posledních průzkumů vedou konzervativci s 46 procenty a labouristé by měli získat okolo 36 procent.

Konzervativci vedou, premiér Johnson je ale přesto nervózní

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám