Hlavní obsah

Konzervativci vedou, premiér Johnson je ale přesto nervózní

Právo, ROŠ

Ačkoli konzervativci britského premiéra Borise Johnsona (55), slibujícího dokončit odchod z EU podle své říjnové dohody s Bruselem, vedou podle BBC před čtvrtečními volbami nad labouristy 43 ku 32 procentům, šéf vlády přiznal, že je nervózní, jak to nakonec dopadne.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Borise Johnsona vyzvala, aby si pořídil kartáč na vlasy

Článek

„Samozřejmě. Bojujeme o každý hlas,“ odpověděl na otázku stanice Sky News. Podle jeho slov kampaň vstoupila do poslední dvoustovky, a „v ní se pochopitelně stále může pořadí koní změnit“, připustil. Mezi Brity je totiž značný počet váhajících voličů.

Po brexitu přijde baby boom jako po olympiádě, věští Johnson. Tehdy ale porodnost klesla

Evropa

Jako pro stoupence brexitu má pro Johnsona význam jen zisk nadpoloviční parlamentní většiny, jelikož konzervativci v něm nemají potenciálního koaličního partnera, na rozdíl od opozičních labouristů vedených Jeremym Corbynem (70), upozornil list The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Toby Melville, Reuters

Jeremy Corbyn

Corbyn slibuje novou dohodu s EU

Corbyn slibuje vyjednat novou dohodu s EU a uspořádat k brexitu nové referendum. Místo tohoto tématu se ale zaměřuje na kritiku úsporných opatření konzervativců, která podle něj ubírají šance nastupující generaci. Ve věci brexitu, který hýbe britskou politikou uplynulých tří let, tím nechává své voliče v nejistotě.

Johnson připustil kontroly mezi Severním Irskem a Velkou Británií

Zahraniční

Johnson si na druhé straně také nepolepšil, když v neděli poprvé připustil, že jeho dohoda s EU bude znamenat kontroly mezi Severním Irskem a Británií, což trvale popíral.

„Od zvolení Margaret Thatcherové v roce 1979 nečelili Britové volbě mezi dvěma tak kontrastujícími kandidáty,“ poznamenal deník WSJ.

Reklama

Související články

Tusk: Brexit je koncem britského impéria

Po odchodu z Evropské unie se Británie stane druhořadou mocností. V noci na čtvrtek to řekl šéf Evropské rady Donald Tusk, který se přitom odvolal na mínění...

Výběr článků

Načítám