Hlavní obsah

Jizva na čele Paříže. Notre-Dame zůstává i dva roky po požáru zahalen lešením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Přesně před dvěma lety zachvátil ničivý požár katedrálu Notre-Dame v Paříži. Ta stále čeká na renovaci a aktuálně se podobá více staveništi než symbolu francouzské metropole. Na místo se ve čtvrtek vydá také prezident Emmanuel Macron.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Katedrála Notre-Dame se po dvou letech pomalu vzpamatovává z tragického požáruVideo: Reuters

 
Článek

Místo střechy v budově zeje obrovská díra, na kterou brzy dělníci položí plachtu, aby se do vnitřní části gotické katedrály nedostala dešťová voda. Poškozená podlaha uvnitř Notre-Dame stále nese otisk věže, která v osudný den před dvěma lety propadla střechou.

Macron otočil. Notre-Dame dostane původní podobu

Evropa

Ačkoli požár „přežilo“ například vitrážové okno ze 13. století, klenbě katedrály stále hrozí zhroucení. „Notre-Dame má teď mnoho slabin. Snažíme se ji různě podpírat,“ vysvětloval pro France24 Damien Brisson, technický ředitel restaurátorské společnosti Le Bras Frères.

Konsolidace gotické katedrály přitom už doteď vyšla na 165 milionů eur (zhruba 4,28 miliardy korun), a to její renovace teprve začne. Na místo se ve čtvrtek vydá také francouzský prezident Emmanuel Macron. Ten původně ohlásil, že do pěti let od požáru bude Notre-Dame opravený.

Notre-Dame zůstává rok od požáru pod lešením. Rekonstrukci brzdí i koronavirus

Evropa

„Termín 2024 dodržíme,“ řekl ve čtvrtek ráno před odjezdem na místo Macron listu Le Parisien. Jeho cíl je ale podle znalců příliš optimistický. Jeřáby a lešení kolem katedrály se staly jizvou na čele Paříže. Experti tvrdí, že rekonstrukce katedrály může trvat 15 až 20 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Masivní požár zachvátil Notre-Dame 15. dubna 2019Video: Reuters

Reálné však podle nich je, že se lidé budou moci v katedrále pomodlit v roce 2024. Ten rok bude pro Paříž důležitý, neboť bude hostit olympijské hry. „Je to ambiciózní cíl, ale zatím jsme na dobré cestě. Renovace katedrály samozřejmě nebude dokončena, v té době ještě bude potřeba odvést hodně práce hlavně na vnějších zdech, ale už  bude možné se uvnitř pomodlit,“ uvedl pro agenturu AP Jean-Louis Georgelin, ředitel renovací Notre-Dame.

Slávu gotické katedrály mají obnovit přibližně dvě stovky řemeslníků, techniků a vědců. Jejich úsilí podpořily dary z celého světa ve výši 833 milionů eur (21,6 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám