Hlavní obsah

Notre-Dame zůstává rok od požáru pod lešením. Rekonstrukci brzdí i koronavirus

Paříž

Z jižní věže pařížské katedrály Notre-Dame ve středu v osm večer zazní zvuk zvonu Emmanuel, který připomene rok od ničivého požáru ikonického chrámu. Kvůli opatřením, která francouzská vláda přijala v boji proti šíření koronaviru, bude ale odbíjení zvonu jedinou vzpomínkovou akcí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před rokem vyhořel Notre-Dame, koronavirová pandemie brzdí jeho opravuVideo: Reuters

 
Článek

Výhledu na Notre-Dame stále brání obří jeřáb, chrám je jako uvězněný v pavučině lešení. Podle agentury AFP vypadá nyní jako „zamrzlý obraz“ kvůli koronavirovým opatřením. Zvon tak budou muset rozhoupat dva pověření pracovníci ručně, protože elektřina není na staveništi k dispozici.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Na znamení solidarity se zničenou pařížskou katedrálou Notre-Dame se rozezní zvony po celé Francii

„Bude to znamení pospolitosti a houževnatosti tváří v tvář zkouškám,“ řekl ke vzpomínkové akci listu Le Figaro ministr kultury Franck Riester. Politik, který se před časem zotavil z nemoci covid-19, bude večer spolu s několika duchovními jako jeden z mála stát u paty jižní věže.

Chrám je v „absolutní nouzi“

Gotický klenot Notre-Dame bez požárem zničené štíhlé věžičky, krovu, střechy a s oslabenou klenbou, zůstává podle týmu, který na chrám dohlíží, v „absolutní nouzi“, i když je velmi nepravděpodobné, že se zhroutí. Kolem nádvoří postávají u zábran lidé, aby si udělali fotku s chrámem v pozadí.

Zavři zobák, vzkázal generál architektovi. Ve Francii se vyhrocují hádky o Notre-Dame

Zahraniční

Notre-Dame měl původně být plně funkční do pěti let, ale je pravděpodobné, že současná koronavirová opatření rekonstrukci pozdrží. Život nicméně pokračuje, ujistil pařížský arcibiskup Michel Aupetit v prázdné katedrále během mše sloužené na Velký pátek. Komorní bohoslužby se zúčastnilo sedm lidí.

Katedrále Notre-Dame dál hrozí zřícení stropů

Zahraniční

Pařížská katedrála začala hořet loni 15. dubna večer. Než ji hasiči následujícího dne nad ránem uhasili, zničil oheň střechu, krov a špičatou věžičku nad křížením lodí z 19. století. Oheň zřejmě způsobil elektrický zkrat nebo špatně uhašený cigaretový nedopalek. Podle vyšetřovatelů se dosud nenašlo nic, co by nasvědčovalo, že chrám někdo zapálil úmyslně.

Přislíbené miliardy

Požár přiměl šéfy podniků, ale i obyčejné lidi, aby přislíbili více než 900 milionů eur (více než 24 miliard korun) na obnovu chrámu. Ta ale nabrala zpoždění. Nejprve si ji vynutila opatření kvůli kontaminaci olovem, dalšímu postupu prací na podzim bránilo nepříznivé počasí. Spolu s jarem pak pandemie nemoci covid-19 odstavila nejen staveniště, ale i celou Francii.

Foto: Vanessa Pena, ČTK/AP

Katedrálu Notre-Dame zachvátil 15. dubna 2019 požár.

Hlavní loď stihli vyčistit roboti, ale je stále nutné odstranit trosky nad obrovskou klenbou. Tyto operace mají v zásadě skončit v létě, demontáž a uvedení hlavních varhan do pořádku je naplánováno na roku 2024. Případný sebemenší pohyb stavby mají zaznamenat všudypřítomné senzory.

Šéf obnovy Jean-Louis Georgelin ujistil, že rekonstrukce začne v příštím roce. „Doufám, že bude všechno dokončeno na podzim,“ tvrdí. Pětiletou lhůtu na opravu i přes zpoždění pokládá za splnitelnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám