Hlavní obsah

Je zle. Ohánět se raketami proti Finsku je komické, šokoval bývalý ruský plukovník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Nečekaně upřímný byl v pondělním vysílání státní ruské televize Rossija plukovník protivzdušné obrany ve výslužbě Michail Chodarjonok. Situace na Ukrajině se podle něj z pohledu Ruska zhoršuje. „Největším problémem je, že jsme v geopolitické izolaci, a tuhle situaci musíme vyřešit, jinak nás realita zasáhne tak tvrdě, že nebudeme vědět, čemu čelíme,“ uvedl.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Vojenská přehlídka na Rudém náměstí v Moskvě

Článek

Chodarjonok v rozhovoru s moderátorkou Olgou Skabajevovou uvedl, že Rusové by měli v souvislosti s Ukrajinou přestat brát informační sedativa a vnímat celek.

Připomněl, že Ukrajina je připravena mobilizovat milion lidí a díky podpoře Západu jim poskytne moderní vybavení a zbraně.

Právě před milionem branců Chodarjonok varoval nejvíce. „V našich strategických plánech to musíme zohlednit. Situace se z našeho pohledu zhoršuje,” uvedl bývalý plukovník ruské armády.

Poznámku moderátorky, kterou zajímalo, kolik profesionálů se mezi ukrajinskými rekruty najde, odmítl.

„Profesionalita armády se neurčuje náborem vojáků z povolání, ale úrovní výcviku jednotek, jejich morálkou a připraveností prolít krev za svou zemi. Armáda branců může být vysoce profesionální,” vysvětloval.

Dotaz Skabajevové podle něj ilustroval dogma, které se nachází v hlavách především ruských politických expertů, kteří si myslí, že voják musí být profesionál.

„V žádném případě. Ukrajinci mají odhodlání bránit svou zemi. Jsou připraveni bojovat,” pokračoval.

Rusko sází na bezohlednou dělostřeleckou palbu, není schopno rozlišit cíl

Evropa

Moderátorka se ho po této větě snažila dotlačit k tomu, zda profesionalitou myslí touhu zemřít za svou zemi.

Chodarjonok řekl, že to profesionalita není, ale jedná se o jednu z nejdůležitějších součástí vysoké bojové účinnosti armády.

Stojí proti celému světu

Chodarjonok hovořil také o vztahu Ruska k Severoatlantické alianci, do níž zvažují vstup dosud neutrální Švédsko (v úterý švédská ministryně zahraničí Ann Lindeová podepsala žádost – pozn. red.) a Finsko.

V hromadném hrobě u Kyjeva našli tělo zastřeleného Čecha

Evropa

„Musíme zůstat realisty. Pokud tak neučiníme, dříve či později nás realita zasáhne tak tvrdě, že nebudeme vědět, čemu čelíme. Nemůžeme se proboha ohánět raketami proti Finsku. Vypadá to komicky. Největší problém naší vojenské a politické situace je, že jsme v absolutní geopolitické izolaci,” řekl Chodarjonok.

Rusko si podle něj nechce přiznat, že stojí proti celému světu. Bezvýhradná není ani podpora Indie nebo Číny.

„Stojí proti nám koalice 42 zemí a naše zdroje jsou omezené. To zkrátka není normální a musíme to vyřešit,” dodal.

Kasparov: Někdo mu to musel dovolit

Na sociálních sítích vyvolalo Chodarjonkovo vystoupení ohlas. Někteří západní pozorovatelé oceňují kuráž, s jakou vysoký armádní důstojník popisuje reálný stav věcí ve státní televizi, jejíž vysílání je sešněrované přísnou propagandou.

Ne všichni však za jeho slovy vidí kuráž. Podle ruského šachového šampiona a opozičního politika Garryho Kasparova musel takovým výrokům dát někdo zelenou. „Nevyžaduje to kuráž, abyste něco řekli v ruské televizi. Vyžaduje to svolení,” naznačil na Twitteru.

V následné debatě se rozvinuly teorie o tom, že ruský režim začíná obyvatele postupně připravovat na to, že se žádného mohutného a zdrcujícího triumfu na Ukrajině nedočkají.

Reklama

Výběr článků

Načítám