Hlavní obsah

I my se potýkáme s migrační krizí. Může za ni Západ, zní z Běloruska

Minsk/Varšava

Bělorusko ve čtvrtek oznámilo, že od začátku letošního roku zadrželo na 11 500 migrantů, z nichž přibližně 5000 ze země deportovalo. S odvoláním na šéfa běloruské Bezpečnostní rady Alexandra Valfoviče o tom informovala státní agentura BelTA. Podle něj migrační krizi na polsko-běloruské hranici způsobil Západ. Polsko uvedlo, že se migranti v noci pokusili násilím přejít hranici a běloruští pohraničníci jim pomáhali.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ostnatý drát na polsko-běloruské hranici

Článek

“Jen za tento rok bylo u nás zadrženo přes 11 500 nelegálních migrantů. Ze země jich bylo odvezeno asi 5000. Takže my tomu bráníme,” uvedl Valfovič: “To, co se dnes děje na hranici, není vina Běloruska. Zde musíme vzít v úvahu kořen zla a důvody, které způsobil Západ v zemích Blízkého východu a Asie.”

Na stránkách BelTA se také pravidelně objevují výpovědi migrantů, kteří děkují Bělorusům za pomoc, ale také uvádějí, proč utekli. „Prchám z Iráku, protože je tam mnoho problémů, celá infrastruktura je poničená. Přišli k nám teroristé z Islámského státu, takže jsme se ženou a třemi dětmi museli uprchnout,“ řekl jeden z nich.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Migrantka v Bělorusku

Další dodal: „Po bombardování jsem zůstal bez domu a jakéhokoli majetku. Nemám se kam vrátit. A ani nechci. Smrt by byla lepší.“ Všichni se chtějí dostat do Německa nebo Francie.

ANALÝZA: Irácký sud s prachem

Blízký a Střední východ

V Iráku posiluje už rok Islámský stát, v zemi se několik let prohlubuje nejen politická krize, ale i ekonomická, hroutí se infrastruktura, rostou ceny a není práce ani byty, což vedlo předloni a loni k masovým protestům.

Část běženců také tvoří Kurdové, které Západ podporoval, když bojovali proti Islámskému státu, ale nepomohl jim k samostatnosti a po porážce IS jim omezil podporu i v Sýrii, kde je vdal na pospas Turkům.

Islámský stát není pryč. Stojí za krvavým útokem v Bagdádu

Blízký a Střední východ

Kritika Lukašenkova režimu

Polsko a další země Evropské unie naopak obviňují režim autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka, že láká migranty do své země a pak je posílá k hranicím. Minsk se tak podle západních zemí mstí za sankce, které EU na Lukašenkův režim uvalila kvůli porušování lidských práv.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Migranti z Iráku demonstrují u polsko-běloruské hranice

Běloruská strana podobná obvinění odmítá, pravdou ale je, že víza Iráčanům zajišťovaly běloruské cestovní kanceláře a dopravovaly je běloruské aerolinky. Jednalo se sektory, která byly výrazně postiženy jarními sankcemi uvalenými na Bělorusko.

Noční pokusy přejít hranici

V noci na čtvrtek se skupina pokusila přejít hranici u Czeremchy, uvedla mluvčí polské pohraniční stráže Ann Michalská s tím, že byli agresivní, házeli i kameny a větve. Běloruští pohraničními jim podle ní pomáhali, pokoušeli se oslepit polské strážce hranice stroboskopy a lasery. Přes zátarasy kladli migranti kmeny. Zničili oplocení a 232 jich proniklo do hloubky několika metrů na polské území. Polští pohraničníci je pak vrátili zpátky až na pět, kteří skončili v nemocnici. V Polsku zůstal i otec se synem, čekají, až pustí jejich ženu z nemocnice.

Migranti se opět pokusili ztéci polsko-běloruskou hranici

Evropa

Celkem bylo za středu evidováno 375 pokusů o přechod hranice z Běloruska do Polska. Už 1860 migrantů dostalo zákaz vstupu do Schengenu na tři roky za nelegální překročení hranice.

Návrat migrantů vázne

Valfovič oznámil, že plánovaný druhý „evakuační let“, který měl odvézt 130 až 200 migrantů zpět do Iráku, se zatím neuskutečnil. Běženci podle něj nyní čekají na letišti. O chystaném druhém repatriačním letu z Běloruska do Iráku hovořil začátkem týdne Lukašenko, na 400 migrantů bylo letecky dopraveno do Iráku již minulý týden.

Belavia přestává dopravovat do Běloruska migranty z Blízkého východu

Zahraniční

Řadu měsíců trvající migrační krize na hranici Polska a Běloruska se vyhrotila předminulý týden poté, co se několik tisíc převážně blízkovýchodních běženců utábořilo na běloruské straně hranice v naději, že se dostanou do EU. V tom jim brání polská pohraniční stráž posílená zhruba o 15 000 vojáků. EU odmítla Lukašenkův návrh, aby část - asi dva tisíce - migrantů převzala.

Reklama

Výběr článků

Načítám