Hlavní obsah

Belavia přestává dopravovat do Běloruska migranty z Blízkého východu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Běloruská letecká společnost Belavia přestává přepravovat občany Afghánistánu, Sýrie, Jemenu a Iráku z Dubaje do Minsku. Podle agentury Reuters to oznámil běloruský národní dopravce, který zároveň uvedl, že tak činí na základě nedělního rozhodnutí úřadů Spojených arabských emirátů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Polská policie srocuje síly u běloruských hranicVideo: PODLASKA POLICE/POLISH INTERIOR MINISTRY, Reuters

 
Článek

„V souladu s rozhodnutím příslušných orgánů Spojených arabských emirátů nebudou od 14. listopadu 2021 občané Afghánistánu, Iráku, Jemenu a Sýrie přijímáni na lety z Dubaje do Běloruska,” stojí podle agentury TASS v prohlášení běloruské letecké společnosti.

Minulý týden Belavia oznámila, že na žádost Ankary přestává přepravovat na palubě svých letadel Iráčany, Syřany a Jemence z Turecka. Turecké úřady poté informovaly o tom, že vydaly zákaz prodávat letenky do Běloruska občanům těchto zemí.

Podle Evropské komise (EK) byl turecký zákaz prvním výsledkem jednání, která vede Brusel se zeměmi, z nichž přichází v současné době zvýšené množství migrantů do Evropy, a také s leteckými společnostmi, které je přepravují.

Lukašenko přitvrdil, žádá od Ruska rakety

Evropa

Bagdád později podle Reuters oznámil, že zastavuje přímé letecké linky z Iráku do Běloruska ve snaze ochránit Iráčany před gangy obchodujícími s lidmi. O víkendu pak soukromé syrské aerolinie Cham Wings uvedly, že pozastavily lety do Minsku.

V pondělí EU rozhodne o dalších sankcích

Evropská unie viní režim běloruského autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka z toho, že láká migranty do své země a pak je posílá k hranicím s EU, čímž se mstí za sankce, které Unie uvalila na jeho režim kvůli porušování lidských práv. Minsk podobná obvinění odmítá.

Na hranicích mezi Běloruskem a Polskem a také Litvou táboří v mrazivých podmínkách tisíce migrantů, především z Blízkého východu, kteří se chtějí dostat do EU. Několik lidí tam v poslední době zemřelo, poznamenal Reuters.

EU zvažuje potrestání aerolinek, které dopravují do Běloruska migranty

Zahraniční

Evropská unie už dříve pohrozila leteckým společnostem sankcemi za přepravu migrantů. V souvislosti s plánovanými postihy se kromě Belavie mluvilo i o ruském Aeroflotu, Turkish Airlines nebo Flydubai. Ruská společnost popřela jakoukoliv účast na převozu migrantů do Běloruska. Ministři zahraničí unijních zemí mají rozhodnout o dalších sankcích proti běloruskému režimu v pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám