Hlavní obsah

GSK chce vyvíjet vakcínu proti mutacím s CureVakem

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý výrobce vakcín CureVac chce společně s britským koncernem GlaxoSmithKline (GSK) vyvíjet novou generaci očkovací látky na bázi mediátorové RNA (mRNA) pro boj s mutacemi koronaviru, proti nimž nemusejí být stávající vakcíny účinné. Uvedly to ve středu agentury DPA a Bloomberg. GSK původně spolupracovala s firmou Sanofi, které se ale látku vyvinout nepodařilo, a nakonec bude vyrábět vakcíny od jiných firem.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Florian von der Muelbe z německé společnosti CureVac.

Článek

„Tato nová spolupráce staví na našich stávajících vazbách s CureVacem,“ řekla ředitelka GSK Emma Walmsleyová. „Účelem je, abychom spojili své odborné znalosti ohledně mRNA a vývoje vakcín, a urychlili tak vývoj nových očkovacích látek proti covidu-19,“ dodala Walmsleyová.

Britský koncern chce kromě toho ještě v tomto roce vyrobit 100 milionů dávek první vakcíny vyvinuté firmou CureVac. Očkovací látka CVnCoV je nyní ve třetí fázi klinických testů a mohla by být k použití schválena už v březnu.

Na výrobě letošních 300 milionů dávek by se měla podílet i francouzská Sanofi, která s GSK původně vyvíjela vlastní vakcínu, a firmy Novartis AG a Bayer.

V příštím roce, kdy plánuje CureVac vyrobit miliardu dávek, by jich měl Bayer vyrobit 160 milionů.

Rivalita stranou. Sanofi poskytne své linky k výrobě vakcíny od BioNTechu pro EU

Koronavirus

O vakcínu od CureVacu měli zájem Američané a bývalý prezident USA Donald Trump podle listu Die Welt chtěl, aby společnost přenesla vývoj do USA. To ale firma i Německo odmítly.

Obavy z mutací

Farmaceutické firmy nepolevují ve vývoji, protože panují obavy, že by stávající vakcíny nemusely dostatečně chránit před novými mutacemi koronaviru – obavy vzbuzuje zejména ta jihoafrická.

35 týmů vědců spěchá s vakcínou, mohla by být na podzim

Koronavirus

Nová vakcína CureVacu, která by měla vzniknout v rámci spolupráce s GSK, by měla být schválena v roce 2022. Při vývoji by se měly využít zkušenosti získané z první vakcíny německé firmy.

GlaxoSmithKline původně spolupracovala s francouzsku firmou Sanofi, ale její kandidát neuspěl na konci loňského roku v testech účinnosti. EU přitom měla koupit na 300 milionů balení vakcín od společnosti Sanofi.

Kanaďané už testují vakcínu proti koronaviru na zvířatech

Koronavirus

Když Sanofi neuspěla s vlastním vývojem, dostala se pod tlak francouzské vlády, aby své kapacity otevřela konkurenci.

Její továrna u Frankfurtu nad Mohanem tak pomůže plněním lahviček a balením vakcín od Pfizeru/BioNTechu, aby se vyřešil aktuální nedostatek očkovacích látek. Sanofi by měla také od března vyrábět vakcínu od společnosti Moderna.

Vakcíny od CureVacu má vyrábět od května, už od dubna by měla sama vyrábět i vakcíny od Pfizeru/BioNTechu. Kapacity by neměly zahálet, protože podle ředitele Mezinárodní federace výrobců vakcín Thomase Cueniho je 76 procent světové kapacity právě v Evropě.

Sanofi se ale nevzdává vlastního vývoje, uvedla, že by v únoru měla začít druhá fáze klinických testů upravené látky, která vznikla ve spolupráci Pasteurovým institutem.

Vakcína Sanofi a GSK nabírá nečekané zpoždění

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám