Hlavní obsah

Francie brání své sekulární zřízení. Chce trestat ověřování panenství

– Paříž
Novinky, Petr Jemelka

Francouzská vláda předložila návrh zákona, který má zapovědět a trestat kritizovaná ověřování panenství u mladých dívek před tradičními náboženskými sňatky. Jedná se o jedno z chystaných opatření z balíku, kterým Francie hodlá bránit své ústavní sekulární hodnoty před tím, co prezident Emanuel Macron nazval islámským separatismem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Potvrzení o tom, že je dívka panna, vyžadují ve Francii především ortodoxní muslimové, ale i věřící vyznávající jiná náboženství.

Nově by teď za vydání potvrzení o panenství hrozil lékaři či zdravotníkovi rok za mřížemi a pokuta až 15 tisíc eur. To odpovídá 405 tisícům korun. Postih by měl podle stanice BBC hrozit i těm, kdo o potvrzení o panenství požádají. Typicky příbuzným nebo snoubencům.

Návrh zákona by měl být podle ministerské náměstkyně pro věci občanství Marlène Schiappaové předložen parlamentu v prosinci tohoto roku.

O potvrzení řekli každému třetímu lékaři

O tom, jak rozšířené je v zemi galského kohouta ověřování panenství mladých žen a dívek, svědčí průzkum televizní stanice France 3, z něhož vyplynulo, že o ně bylo požádáno 30 procent z nich. Přibližně každý třetí. Většina z nich však odmítla.

„Ve Francii nejde o tisícovky žen. Na mě se obrátí tak maximálně tři za rok. Často jde o dívky z Maghrebu, většinově muslimské severozápadní Afriky,“ řekla France 3 jedna z oslovených lékařek Ghada Hatemová. Ona podle svých slov certifikáty na požádání vydává, protože by dívkám bez nich hrozilo nebezpečí. „Pokud říkají, že je jinak bratr zbije nebo otec zaškrtí, nemám důvod jim nevěřit,“ dodává Hatemová.

Francie už nebude přijímat imámy z ciziny, uvedl Macron

Zahraniční

Muslimky bez potvrzení o panenství jsou v ortodoxních komunitách často exkomunikovány a vystavovány násilí. Výjimkou nejsou ani vraždy kvůli předmanželskému sexu. Běžně je vyžadováno ověření panenství v již zmíněné severní Africe, na Blízkém východě, v Indii, Afghánistánu, Bangladéši nebo Jižní Africe. S tím, jak obyvatelé těchto zemí a oblastí migrují do Evropy, se ale tyto zvyky rozšiřují i na starý kontinent.

Tažení proti tmářství a extremismu

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pátek vystoupil s projevem, v němž varoval před radikalizací části muslimské menšiny, která se začíná obracet proti francouzské společnosti.

Dalším z chystaných opatření by se mělo stát rozšíření stávajícího zákazu polygamie o možnost vyhoštění lidí, kteří do mnohačetného manželství vstoupí. Nově mají rovněž získat možnost zasáhnout a zalarmovat úřady třetí osoby (například sousedé či sociální pracovníci) v případě, že získají podezření, že žena nebo dívka vstupuje do manželství z donucení.

Reklama

Výběr článků

Načítám