Hlavní obsah

Exodus sportovců z Běloruska pokračuje. Nevrátí se ani olympijský medailista v desetiboji

– Berlín

Kryscina Cimanouská není jedinou běloruskou sportovkyní, která se do své vlasti nechce vrátit. Nově se k ní přidali také sedmibojařka Jana Maximová a její manžel, desetibojař Andrej Kravčenko. Bělorusko opustil i trenér házenkářského Viťjazu Minsk Konstantin Jakovlev.

Foto: Profimedia.cz

Olympijský medailista z Pekingu 2008 Andrej Kravčenko

Článek

Kravčenko s Maximovou a jejich synem aktuálně tráví dovolenou v Německu, kde podle svých slov hodlají také zůstat.

„Po dlouhém zvažování jsme se rozhodli nevrátit do Běloruska. Bohužel jsme v pozici, ve které můžeme ztratit nejen svobodu, ale také život. V Německu můžeme dýchat svobodně a bojovat za svobodu lidí, přátel i příbuzných,“ uvedla Maximová na Instagramu.

Na jejím profilu lze dohledat také fotku, ve které je oděna pouze do historické bílé vlajky s červeným pruhem, která dnes reprezentuje běloruskou opozici a svět, který nepatří autoritářskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi.

Běloruská atletka Cimanouská přistála ve Vídni

Svět

Její manžel Andrej Kravčenko patří v Bělorusku k nejznámějším atletům. V roce 2008 vybojoval na olympijských hrách v Pekingu stříbrnou medaili. V desetiboji navíc dosud drží běloruský národní rekord.

Z Běloruska podle informací Rádia Svobodná Evropa utekl také trenér házenkářů Viťjazu Minsk Konstantin Jakovlev. Ten se v červnu zúčastnil protestů proti režimu prezidenta Lukašenka, za což strávil dva týdny ve vězení.

Lidé kvůli tvé hlouposti přijdou o práci, vyhrožují Cimanouské na zvukové nahrávce

Zahraniční

Rozhodnutí sportovců přišlo poté, co sprinterka a účastnice letošních olympijských her v Tokiu Kryscina Cimanouská uvedla, že byla proti své vůli odvedena na letiště, ze kterého měla prvním letadlem zamířit zpět do Minsku. Atletka se poté obrátila na japonskou policii a požádala o ochranu.

Pomoc sprinterce nabídlo několik zemí včetně České republiky. Cimanouská nakonec přijala vízum Polska, kde by měla zažádat o azyl. Ve středu z dějiště her odletěla do Vídně, odkud by se následně měla přesunout do Varšavy. Tam se setká s manželem Arsenijem Zdanevičem, kterému se podařilo z Běloruska utéct do Ukrajiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám