Hlavní obsah

Lidé kvůli tvé hlouposti přijdou o práci, vyhrožují Cimanouské na zvukové nahrávce

Novinky, drk
Tokio

V neděli večer se na YouTube objevil zvukový záznam rozhovoru, při kterém dva členové běloruské delegace v Tokiu přesvědčují atletku Kryscinu Cimanouskou, aby odstoupila z olympijských her a odletěla domů. Pravost nahrávky se médiím zatím nepodařilo potvrdit, lotyšský server Meduza však přinesl transkripci a překlad.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Běloruská atletka Cimanouská zůstává na polské ambasádě v TokiuVideo: Reuters

 
Článek

Audionahrávku jako první zveřejnil telegramový kanál „Nick and Mike” na sociální síti YouTube. Jde o asi 19minutovou konverzaci, která zřejmě předcházela vynucenému odjezdu atletky na tokijské letiště.

Většinu času mluví na záznamu dva muži, Cimanouská reaguje jen sporadicky a v průběhu rozhovoru začne plakat. Byť je záznam zatím neověřený, běloruská média muže identifikovala jako šéftrenéra reprezentace Jurije Mojseviče a zástupce šéfa atletiky Artura Šumaka.

„Dorazily následující instrukce: Ještě dnes letíš domů. Nech mě domluvit a nedělej předčasné závěry. Chce se po tobě něco velkého. Pojedeš domů, nikam nic nenapíšeš, nebudeš vydávat žádné vyjádření,” vysvětluje sprinterce muž, kterého média označila jako Šumaka.

Atletka Cimanouská získala polské humanitární vízum. Rodina utekla z Běloruska

Svět

Následně atletce vyhrožuje, že pokud neuposlechne, tak už se na startovní dráhu nikdy nepodívá.

„Přestaň s tímhle vším. Čím víc budeš vyvádět ... víš, jak to dopadne, když se moucha chytí v pavoučí síti. Čím víc sebou cuká, tím víc se zamotá. Takhle funguje život. Lidé dělají hlouposti. Ty jsi udělala hloupost,” pokračuje zřejmě Šumak.

Musíš si uvědomit, že obviňuješ lidi v celé zemi bez toho, abys chápala, jak to chodí. Víš vůbec, co tvoje hloupost může způsobit? Lidé mohou přijít o práci. Lidé s rodinami. Tvoje hloupost jim může zničit životy.
Artur Šumak, zástupce běloruského šéfa výpravy

Konverzace se poté stáčí ke stížnosti, kterou Cimanouská vznesla proti trenérům, kteří ji údajně bez jejího vědomí zapsali na štafetu 4x400 metrů, protože jiné běžkyně nedorazily kvůli nedostatku absolvovaných dopingových testů.

Cimanouská postup národního týmu zkritizovala na sociálních sítích, což se jí zřejmě stalo osudným.

Běloruská atletka Cimanouská je v bezpečí v Tokiu

Svět

„Reprezentuješ tady Běloruskou republiku. Není to tvoje vina (že ostatní běžkyně nemohly nastoupit), ale neseš vinu za všechna ta obvinění a vyjádření, která jsi učinila,” řekl Šumak.

„Musíš si uvědomit, že obviňuješ lidi v celé zemi bez toho, abys chápala, jak to chodí. Víš vůbec, co tvoje hloupost může způsobit? Lidé mohou přijít o práci. Lidé s rodinami. Tvoje hloupost jim může zničit životy,” říká na nahrávce podle všeho trenér s dovětkem, že je Cimanouská rozrušená a v takovém stavu nemůže soutěžit.

„V tomhle stavu jsem vyhrála univerziádu,” oponuje Cimanouská.

Mohla bys skočit z okna, navrhuje trenér

Do napjaté atmosféry pak vstupuje druhý hlas, podle médií se jedná o šéftrenéra Mojseviče, který atletce říká, aby se uklidnila, jinak si ji lidé nebudou pamatovat v dobrém.

A víš, co se říká: Když má člověk gangrénu, uřízneš mu polovinu nohy, jinak přijde o celé tělo. Jasně, přijít o nohu není dobré, ale když si ji necháš, tak zemřeš. Jsi chytrá holka, víš, jak to chodí. Upřímně, lituji tě.
Jurij Mojsevič, šéftrenér běloruské reprezentace

„Pravoslavná víra nám říká, abychom byli pokorní. Pokora tvoří člověka. Přenes se přes tohle, ignoruj svoji pýchu. Pýcha ti bude říkat 'Nedělej to, to nemyslíš vážně' a začne tě stahovat do ďáblova víru. Takhle končí sebevrazi, bohužel. Ďábel je chytne a řekne 'Musíš jim to dokázat, skoč z balkonu. Oni si budou vytrhávat vlasy a litovat toho, že tě k tomu dovedli!',” říká Mojsevič.

Není jasné, co tím běloruský šéftrenér myslel. Někteří komentující na Twitteru jeho slova interpretují metaforicky, jiní zas doslova. Podle novináře Denise Kazakiewicze Mojsevič reálně navrhuje, aby atletka vyskočila z okna.

„Potichu řekneme organizátorům, že ses zranila, vyřešíme to a potichu odjedeš. Jakmile se vrátíš, tak ti slibuji, že se můžeš dál věnovat atletice,“ dodává.

„Tomu nevěřím,” reaguje Cimanouská, načež jí Mojsevič naznačuje, že musí pro zachování kariéry a dost možná i života něco obětovat.

„Pokud je neuposlechneme, tak už nebude žádné východisko. A víš, co se říká: Když má člověk gangrénu, uřízneš mu polovinu nohy, jinak přijde o celé tělo. Jasně, přijít o nohu není dobré, ale když si ji necháš, tak zemřeš. Jsi chytrá holka, víš, jak to chodí. Upřímně, lituji tě,” varuje Mojsevič, zatímco Cimanouská pláče.

Reklama

Výběr článků

Načítám