Hlavní obsah

Běloruská atletka Cimanouská přistála ve Vídni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Běloruská atletka Kryscina Cimanouská ve středu přiletěla z Japonska do Vídně. Brzy by měla pokračovat do Varšavy, protože požádala o polské humanitární vízum a je v péči polských diplomatů. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) již ustanovil disciplinární komisi, jež se bude případem běloruské atletky zabývat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letadlo s běloruskou atletkou Cimanouskou přistálo ve VídniVideo: Reuters

 
Článek

Čtyřiadvacetiletá sportovkyně měla letět přímým spojem do Polska, ale ve středu se na poslední chvíli dostala do letadla do Rakouska, řekl pracovník na letišti. Zatím není jasné, zda z rakouské metropole zamíří následně do Polska, ale očekává se to.

Polsko dříve vydalo Cimanouské humanitární vízum. Varšava udělá vše, „co je nutné, aby jí pomohla pokračovat ve sportovní kariéře,“ řekl náměstek polského ministra zahraničí Marcin Przydacz.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Běloruská atletka Kryscina Cimanouská na tokijském letišti s japonskými policistyVideo: Reuters

Manžel sportovkyně Arseni Zdanewitč tvrdí, že z Běloruska, kde vládne autoritářský prezident Alexander Lukašenko, uprchl a v současné době žije na Ukrajině. Také on by měl dostat polské vízum. Manželé by se měli setkat právě v Polsku.

Sbal se, máš na to 40 minut. Sprinterka popsala, jak ji Bělorusko poslalo z olympiády pryč

Svět

Cimanouská se v neděli obrátila na letišti v Tokiu na japonskou policii a požádala o ochranu. Po noci strávené v letištním hotelu úspěšně požádala v dějišti olympijských her na polské ambasádě o humanitární vízum. Pomoc atletce nabídly i české úřady, spojil se s ní Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Do Běloruska se nevrátím

Agentuře Reuters v neděli čtyřiadvacetiletá sprinterka řekla, že byla z olympijského týmu vyhozena po stížnostech na trenéry. Ve videu na sociální sítí pak požádala o pomoc MOV. „Do Běloruska se nevrátím," uvedla. Podle vyjádření Běloruského olympijského výboru ji trenéři stáhli z her na doporučení lékařů kvůli jejímu psychickému stavu.

„Bylo vidět, že s ní něco je. Buď se stranila ostatních, nebo nechtěla mluvit," řekl běloruské televizi reprezentační šéftrenér Jurij Mojsevič.

Politika a olympiáda: v Tokiu se řeší zkřížené ruce i odznáček s Maem

Zahraniční

Mluvčí MOV Mark Adams řekl, že disciplinární komise vyslechne reprezentačního trenéra Jurije Mojseviče a funkcionáře Artura Šumaka. Tito dva běloruští funkcionáři údajně Cimanouskou nutili, aby se kvůli kritickým výrokům na sociálních sítích na adresu vedení týmu vrátila předčasně do vlasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám