Hlavní obsah

Evropský soud odmítl stížnost na pekaře, kteří odmítli upéct dort s nápisem podporujícím svatby gayů

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) odmítl stížnost Garetha Leeho kvůli dortu a definitivně tak zřejmě ukončil severoirskou právní kauzu táhnoucí se od roku 2014. Tehdy pekaři křesťanského vyznání odmítli upéct dort s nápisem „Podporujte manželství gayů“.

Foto: Profimedia.cz

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku (ilustrační foto)

Článek

Spor začal v roce 2014, kdy si Gareth Lee ze severoirského Belfastu pro soukromé účely objednal dort s obrázkem dvou loutek z pořadu Sezame, otevři se a nápisem „Support Gay Marriage“ (Podporujte manželství pro gaye). Manželé Daniel a Amy McArthurovi objednávku za 36 liber (zhruba tisíc korun) nejprve přijali, následně ji kvůli nápisu odmítli z důvodů, že jsou křesťané a je to proti jejich víře.

Lee podporovaný Severoirskou komisí pro rovnost započal sedm let trvající právní bitvu kvůli domnělé diskriminaci. Jak poznamenává britský bulvární deník Daily Mail, který o rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva informoval, severoirské daňové poplatníky stála podpora v této kauze celkem 251 tisíc liber (7,36 milionu korun).

Britské soudy postupně žalobu zamítaly, v poslední instanci to byl v roce 2018 Nejvyšší soud Spojeného království. Ve svém odůvodnění uvedl, že McArthurovi nejednali na základě zákazníkovy orientace, nýbrž se vyhrazovali proti nápisu, proti kterému by se vyhrazovali stejně, ať už by jej žádala kterákoliv jiná osoba kterékoliv sexuální orientace.

Takto měla vypadat obrázek na dortu. Během soudní kauzy byla stejnopohlavní manželství ve Spojeném království uzákoněna.

Evropský soud pro lidská práva v těchto dnech odmítl stížnost s tím, že Gareth Lee nevyčerpal všechny možnosti národních soudů, protože ve své kauze neargumentoval zásahem do svých lidských práv.

Budeme si muset zjišťovat přesvědčení majitelů předem?

Simon Calvert, zástupce ředitele pro styk s veřejností z Křesťanského Institutu, který manžele McArthurovy podporoval, rozhodnutí přivítal. Uvedl, že každý by měl mít právo říct, jestli vyhotoví věc, která je proti jeho přesvědčení.

Foto: Profimedia.cz

Daniel a Amy McArthurovi po rozhodnutí britského Nejvyššího soudu v roce 2018.

„Překvapuje mě, že by někdo chtěl změnit pravidlo, které chrání homosexuální podnikatele, aby byli nuceni propagovat hodnoty, které nesdílejí. Stejně jako pravidlo, které chrání křesťanské podnikatele,“ uvedl Calvert.

„Jsem rád, že Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že je stížnost nepřípustná. Potvrzuje to rozhodnutí britského Nejvyššího soudu, který řekl, že se to před soud vůbec nemělo dostat,“ okomentoval rozhodnutí předseda severoirské vlády Paul Givan. Gareth Lee je naopak z rozhodnutí soudu zklamán.

Foto: Profimedia.cz

Gareth Lee

Rozhodnutí soudu nezabývat se případem „kvůli technikálii“ označil za ušlou příležitost. „Každý má svobodu projevu a ta musí platit i pro gaye, lesby a transsexuály,“ uvedl Lee.

„Nápis na dortu byl můj a já zaplatil společnosti, aby ho na dort vyrobila. Od nikoho z nás by se nemělo očekávat, že bude muset zjišťovat přesvědčení majitelů společnosti, než vstoupí do jejich obchodu nebo zaplatí za jejich služby,“ vysvětlil svůj pohled Lee.

Problém zůstává

Na první pohled se spor o dort může zdát jako banální, ukazuje však přesně, jak těžké je určit, kde vlastně leží neostrá hranice mezi diskriminací a právem na své přesvědčení. Problém se netýká jen sexuality. Může například muslimský pekař odmítnout vyrobit dort s nápisem týkající se křtin či Vánoc?

Britové prověří, zda oxymetry nediskriminují etnické menšiny

Evropa

Ačkoliv případ dortu Garetha Lee už být projednáván britskými soudy nemůže, není vyloučeno, že v dalších podobných případech půjde už rovnou o žalobu kvůli porušení lidských práv. Pak by se takovým případem mohl opět zabývat i Evropský soud pro lidská práva.

Anketa

Má podle vás právo odmítnout majitel požadavek zákazníka na základě svého přesvědčení?
Ano
96,2 %
Ne
2,9 %
Nevím
0,9 %
Celkem hlasovalo 8518 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám