Hlavní obsah

Britové prověří, zda oxymetry nediskriminují etnické menšiny

Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid nařídil přezkoumání zdravotních přístrojů, které podle některých studií měří odlišně podle etnika pacienta. Pulzní oxymetry po nasazení na prst ukazují úroveň kyslíku v krvi. U pacientů s covidem-19 mohou jeho nízké hodnoty naznačovat, že člověk potřebuje kyslíkovou podporu v nemocnici.

Foto: Giorgos Moutafis, Reuters

Pacient s připojeným oxymetrem na prstu. Oxymetr měří hladinu kyslíku v krvi.

Článek

Některé studie přitom ukázaly, že oxymetry mohou u lidí z etnických menšin ukazovat vyšší úroveň než u ostatních pacientů. Tím pádem jim je pak odepřeno lůžko s kyslíkovou podporou. To Javid označil za „zcela nepřijatelné“.

Na otázku, jestli si myslí, že někteří nakažení kvůli nepřesným oxymetrům i umřeli, odpověděl: „Myslím, že je to možné, ano. Nemám ale všechny údaje.“

Vakcína, nebo vyhazov. Zdravotníci v Anglii budou muset být očkovaní

Koronavirus

Některé zdravotní přístroje fungují u různých ras jinak, přiznal, zdůraznil však, že to není „úmyslné“. „Důvodem je, že většina těchto přístrojů, stejně jako léků, procedur a odborných publikací, je sestavována v převážně bělošských zemích,“ vysvětlil.

Doktor Anil Jain z Britské lékařské asociace zdůraznil, že přezkoumání by se mělo týkat i jiných zdravotních zařízení, jako např. osobních ochranných prostředků (OOP). I ty vykazují odlišná data na základě etnika.

Reklama

Výběr článků

Načítám