Hlavní obsah

Erdogan: Turecko stojí za Ukrajinou. A řekl jsem to i Putinovi

Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek odsoudil ruský útok na Ukrajinu s tím, že invazi považuje za pošlapání mezinárodního práva. Zároveň prohlásil, že Ukrajince podporuje v obraně vlastního území. Reagoval tak na vstup vojsk Ruské federace na ukrajinské území a vzdušné útoky na ukrajinské cíle, které započaly ve čtvrtek časně ráno.

Foto: Presidential Press Office, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Ruská operace porušuje mezinárodní právo a představuje ohrožení stability celého regionu,“ citovala turecká agentura Anadolu vyjádření tureckého prezidenta.

„Zopakoval jsem (ukrajinskému prezidentovi) Zelenskému, se kterým jsem před chvilkou mluvil, že Turecko podporuje boj Ukrajiny za ochranu její územní celistvosti. To jsem včera řekl i (ruskému prezidentovi) Putinovi,“ dodal Erdogan.

Rusové sestřelili ukrajinské vojenské letadlo, pět mrtvých

Zahraniční

S ruským prezidentem mluvil ve středu a nabídl se mu jako prostředník v řešení krize.

Turecké ministerstvo zahraničí v prohlášení vyzvalo Ruskou federaci k co nejrychlejšímu zastavení "neoprávněné a nezákonné" akce.

Kolář: Jsme na prahu třetí světové války. Rusko musíme naprosto izolovat a Ukrajině pomoci

Domácí

Ukrajinci žádají uzavření Bosporu

Ukrajinci se na Turecko obrátili s žádostí o uzavření Bosporského průlivu pro ruské námořnictvo.

„Vyzýváme k uzavření vzdušeného prostoru a úžin Bospor a Dardanely. Příslušný požadavek jsme předali turecké straně. Zároveň žádáme sankce na Rusko,” řekl ve čtvrtek ukrajinský velvyslanec v Ankaře Vasyl Bodnar. O možnosti, že Kyjev k takovému kroku v případě invaze sáhne, hovořil Bodnar už ve středu. Ankara se ale zatím k této záležitosti nevyjádřila.

Ukrajina se brání. Zveřejnila fotky ruských zajatců a sestřelených letounů

Zahraniční

Možnost uzavřít spojnici mezi Černým a Středozemním mořem pro cizí válečné lodě v době války nebo vlastního ohrožení dává Turecku konvence z Montreux z roku 1936. Ta omezuje proplouvání válečných lodí úžinami Bospor a Dardanely jen na černomořské státy. Turecko může v době války či ohrožení uzavřít úžinu všem zahraničním válečným lodím, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters.

Turecko mělo až dosud s Ruskem ve srovnání s jinými členy Severoatlantické aliance nadstandardní vztahy založené na pragmatickém obchodu výhodného pro obě strany. Obchodování dokonce vneslo svár do NATO, přesněji do vztahu Turecka s jeho nejsilnějším hráčem Spojenými státy. Poté, co Ankara uzavřela s Moskvou smlouvu o dodávce ruských protiletadlových systémů S-400, USA odmítly Turecku dodat svá bojová letadla F-35.

Reklama

Výběr článků

Načítám