Hlavní obsah

Důvod k invazi? Zakazují náš boršč, prohlásila Zacharovová. A myslela to vážně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Nacionalismus na Ukrajině dosáhl takové úrovně, že ruské hospodyňky nemohou dělat boršč podle svého, uvedla ve čtvrtek zcela vážně mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Při těch slovech se na tiskové konferenci téměř rozplakala nad tím, že Ukrajina podle ní nedovolila, aby si lidé v každém regionu vařili tuto polévku z červené řepy podle vlastních tradic.

Foto: Reuters

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová

Článek

„Týká se to všechno především spojení s etnikem a kulturou,“ začala Zacharovová vysvětlovat na tiskové konferenci ministerstva zahraničních věcí, jak daleko sahá utlačování Rusů na Ukrajině.

„Dokonce i kuchařské knihy zakázali. Proč? Protože se nelze dělit o boršč. Protože o boršč se nelze dělit. Prostě nelze! Patří jen jednomu, jednomu národu. Jsou to nacionalisté,“ stěžovala si Zacharovová, aniž by pro své tvrzení uvedla jakýkoli důkaz. Od tématu boršče ani poté neuhnula.

„Aby byl všech? Aby si ho v každém městě, v každém regionu každá hospodyně mohla dělat podle svého? Ne! Oni nechtějí dělat kompromisy. A to je to, o čem mluvíme. O xenofobii, nacismu, extremismu ve všech podobách,“ věnovala se dál údajnému borščovému útlaku.

Boršč jako jeden z důvodů k invazi?

Jak se tedy z jejích slov zdá, důvodem pro vojenskou invazi Ruska do sousedního suverénního státu je už nejen umožnit samozvaným lidovým republikám ovládat celá území Doněcké a Luhanské oblasti, zabránit vstupu Ukrajiny do NATO, aby s jeho podporou nemohla získat zpět Krym, či zablokovat další vývoj amerických biologických zbraní v ukrajinských laboratořích. Dalším bodem na seznamu je také řepná polévka.

Ukrajina a Rusko válčí o boršč

Zahraniční

Zacharovová však zřejmě nikdy nenavštívila žádné ukrajinské knihkupectví. Běžně se tam prodávají různé kuchařky a v každé je uveden trochu jiný recept na boršč. A Ukrajinci ho označují za své národní jídlo, stejně jako Poláci a Rusové. Ukrajinci navíc podotýkají, že typickou ruskou polévkou je kyselá zelná šči.

Foto: František Petrák, Právo

Hovězí maso i vývar jsou základem i slavného ukrajinského boršče.

Zacharovová za této války perlí. V půlce března popřela, že by Rusko bombardovalo sídliště: „Ruské ozbrojené síly nebombardují města, bez ohledu na to, kolik filmů sestříhali ve strukturách NATO, bez ohledu na to, kolik vypustili videí a zmanipulovaných fotografií, pravda stejně vyjde najevo.“

Navzdory svému dřívějšímu sebevědomému, až arogantnímu vystupování působí v poslední době o poznání méně sebejistě.

Recepty na tradiční menu ukrajinské kuchyně

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám