Hlavní obsah

Ukrajina a Rusko válčí o boršč

Právo, Alexandra Malachovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou frontu v rusko-ukrajinských sporech rozpoutal boj o „národní identitu“ boršče. Hutná polévka z červené řepy se z kulinářských diskusí přehoupla na politická fóra a stala se poslední dobou jednou z výrazných politických ingrediencí v tradičně konfliktních vztazích.

Foto: František Petrák, Právo

Ilustrační foto

Článek

Čtyři ministři ukrajinské vlády si koncem loňského roku nasadili zástěry a v televizní soutěži se jali vařit boršč ve snaze ochránit název polévky před „uzurpací“, o kterou podle nich usiluje Rusko.

Šéfkuchař žádá ulice i pomníky

„Bráníme boršč před ruskou agresí,“ řekla vicepremiérka Olha Stefanišynová. Podle ní se boršč dostal na „nejvyšší politickou úroveň“ v Rusku a Moskva se snaží přivlastnit si tradiční ukrajinskou stravu. „Válka o boršč, stejně jako o ukrajinská území, pokračuje a nepochybně zvítězíme,“ slíbila.

Zelenskyj se stal zklamáním roku pro dvě pětiny Ukrajinců

Evropa

„Boršč je náš! Rusové se s tím nemohou smířit,“ tvrdí Oleksandr Tkačenko, ministr kultury, jehož resort organizuje boj o ochranu polévky před Rusy. Podle něj Moskva zuří kvůli tomu, že Ukrajina usiluje o zařazení názvu „ukrajinský boršč“ na reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva, kterým UNESCO chrání lidové tradice. „Bude to tečka v diskusích o etnické vlasti receptu na tento pokrm,“ řekl televizi 112.ua.

Historici z obou zemí se zcela vážně přou o to, kde se objevila první zmínka o boršči. Polévkové tahanice mezitím baví sociální sítě. „Spory o to, čí je Krym, nahradily hádky o to, čí je boršč,“ napsal jeden z uživatelů na Twitteru.

Jevhen Klopotenko, kyjevský šéfkuchař, se snaží boršč „patentovat“ na světové úrovni. „Zahájíme oficiální propagandistickou revoluci. Budeme prosazovat tuto stravu v UNESCO. Když nás zařadí na seznam kulturního dědictví, pak máme vyhráno,“ řekl televizi 5.ua.

Považuje za nepřípustné, že se v evropských či amerických restauracích boršč nabízí jako „ruská polévka“. „Ukrajině už toho vzali spoustu, ale boršč nedáme,“ tvrdí.

Když ruské ministerstvo zahraničí předloni na svém anglojazyčném Twitteru označilo tuto polévku za „jeden z nejproslulejších a nejoblíbenějších ruských pokrmů“, spustil kampaň na obranu pokrmu. Na ukrajinské ministerstvo kultury donesl hrnec boršče, aby přiměl úředníky přihlásit polévku do seznamu UNESCO. „Očekáváme, že po boršči budou pojmenovány ukrajinské ulice a vzniknou pomníky na počest boršče,“ vylíčil plány.

Michelin se kaje

Do polévkového skandálu se nechtěně zapletl i prestižní francouzský gastronomický průvodce Michelin. Když koncem loňského roku oznámil, že začíná působit v Moskvě jako první postsovětské destinaci, vyzdvihl kvalitu „ruských“ kulinářských produktů včetně boršče. To pobouřilo ukrajinské velvyslanectví v Paříži, které tvrdí, že si vymohlo omluvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám