Hlavní obsah

Dobýt ukrajinskou flotilu na Krymu? Proruské úřady ji jednoduše znárodní

– Kyjev

Proruské úřady na Krymu znárodní ukrajinské vojenské lodě, které jsou zablokovány v přístavu v Sevastopolu. Znárodněny budou i elektrárny a další objekty. Uvedla to ve středu agentura Interfax s odkazem na předsedu vlády autonomního Krymu, který chystá připojení poloostrova k Rusku.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ukrajinská loď Ternopil v sevastopolském přístavu

Článek

"Jejich (ukrajinské) lodě nehodláme nechat odplout. Držíme tam nejen ukrajinskou flotilu, ale uzavřeli jsme cestu k odplutí i flotile Černomorněftěgazu," řekl krymský premiér Sergej Aksjonov. "Znárodníme ještě něco dalšího. Nikoli soukromý majetek, ale objekty využívající přírodní zdroje. Nejspíše se rozhodne o solárních elektrárnách, že budou předány Krymské republice," dodal.

Podle prvního místopředsedy krymské vlády Rustama Těmirgalijeva by se mělo "znárodnění majetku" ukrajinských státních firem na poloostrově odehrát v nejbližších dnech, soukromých firem se však tento krok nemá dotknout. Odhadl také, že přechod krymské ekonomiky od ukrajinské měny k rublu potrvá asi půl roku.

Foto: ti, Právo/Novinky

Krymští představitelé ohlásili plánované zabavování ukrajinského majetku poté, co úřadující prezident Oleksandr Turčynov uvedl, že Ukrajina nebude na Krymu vojensky zasahovat.

Kyjev považuje kroky krymské samosprávy za nezákonné a vyzývá Rusko k jednání. Podle Turčynova však Moskva s novou vládou v Kyjevě vůbec nemluví. [celá zpráva]

Manévry u hranic

V Černém moři mezitím ve středu začalo společné námořní cvičení USA, Bulharska a Rumunska. Podle Pentagonu bylo naplánováno nějaký čas před krizí na Ukrajině.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Torpédoborec Truxtun odplouvá do Černého mořeVideo: Reuters

Manévrů se účastní i raketový torpédoborec Truxtun s asi 300člennou posádkou, který má kotvit v přístavu Konstanca, přímo naproti ukrajinskému Krymskému poloostrovu, který je pod kontrolou ruských vojsk.

Američané také ve čtvrtek zahájí společné letecké cvičení v Polsku. Podílet se na něm bude letka dvanácti bojových letounů F-16.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americko polské vojenské cvičeníVideo: Reuters

Kvůli dění na Krymu se také tento týden Severoatlantická aliance rozhodla posílit ochranu svého vzdušného prostoru u hranic s Ukrajinou. Do vzdušného prostoru Polska a Rumunska vzlétají ze základen v Německu a Velké Británii průzkumná letadla s výstražným radarovým systémem AWACS.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

F-15E Strike Eagle

Foto: Novinky

.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám