Hlavní obsah

Vraťme do hry radar v Česku, navrhuje kvůli Ukrajině americký senátor McCain

Washington
Aktualizováno

Spojené státy by měly odpovědět na ruské vměšování na Krymu oživením projektu raketové obrany, jehož prvky měly být umístěny v České republice a v Polsku. V pondělí to prohlásil vlivný republikánský senátor John McCain. Plány na umístění radaru a antiraket v Česku a v Polsku zrušil před pěti lety prezident Barack Obama.

Foto: Profimedia.cz

Senátor John McCain

Článek

„Oživme systém raketové obrany v České republice a v Polsku, který Obama zrušil, aby uklidnil Putina,“ vzkázal arizonský senátor v televizi Fox News.

McCain poznamenal, že dříve varoval před tím, že Rusové zaberou Krym, a nyní má strach, že ruský prezident Vladimir Putin se nespojí jen s tím, ale bude chtít připojit celou východní Ukrajinu, „když se mu tak daří“.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek si ale nemyslí, že je na místě oživovat staré plány, které reagovaly na jiné hrozby. "Takový systém na současné situaci nic nezmění. Naše bezpečnost dnes navíc ohrožena není,” řekl ČTK.

McCain: Přehodnoťme postoj k Putinovi

Podle McCaina by USA měly reagovat na ruský postup, který je „do očí bijícím porušením“ Budapešťského memoranda, jímž Rusko uznalo hranice Ukrajiny po rozpadu SSSR, i dalšími kroky: uspořádat společné vojenské cvičení s pobaltskými státy a dostat Gruzii a Moldavsko, jejichž „části okupuje Rusko“, do NATO. „A udělejme to rychle,“ dodal McCain.

Na místě by podle něj byly i sankce vůči ruským oligarchům a vůbec „zásadní přehodnocení“ vztahů Washingtonu k Vladimiru Putinovi a jeho vládě.

Ruské síly na Krymu pokračují v záboru a tamní vláda očekává, že v nedělním referendu, které ovšem ukrajinská vláda neuznává, se 80 procent voličů vysloví pro připojení poloostrova k Rusku. [celá zpráva]

NATO vysílá letadla

V napjaté atmosféře se Severoatlantická aliance v pondělí rozhodla, že posílí ostrahu svého vzdušného prostoru u hranic s Ukrajinou a do Polska a Rumunska vyšle průzkumná letadla s výstražným radarovým systémem AWACS.

„Všechny průzkumné lety AWACS se uskuteční výhradně na území Aliance,“ uvedl mluvčí NATO.

Anketa

Měl by v ČR stát americký radar?
Ano
32,3 %
Ne
67 %
Nevím
0,7 %
Celkem hlasovalo 6917 čtenářů.

Související témata

Foto: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: Novinky

.

Reklama

Související články

Ozbrojenci na Krymu obklíčili letiště

Několik letišť a přilehlých základen bylo v neděli obklíčeno vojáky v neoznačených uniformách, kteří jsou považováni za ruské. První bylo izolováno letiště...

Výběr článků

Načítám