Hlavní obsah

Do záležitostí ČR se nevměšujeme, napsal šéf EP Babišovi

– Brusel • Aktualizováno

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli v dopise českému premiéru Andreji Babišovi odmítl, že by se europoslanci rezolucí vměšovali do záležitostí ČR. Odsoudil také Babišovy výhrůžky, kterým čelili čeští členové kontrolního výboru EP poté, co je premiér označil za vlastizrádce.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli

Článek

Poslanci podle Sassoliho budou nadále kontrolovat způsob, jakým členské země využívají peníze z rozpočtu Evropské unie. Mají prý právo žádat od EK a dalších unijních orgánů důkazy, zda je s evropskými penězi nakládáno v souladu s pravidly.

"Rezoluci přijatou Evropským parlamentem je proto třeba považovat za součást tohoto procesu a za akt založený na jeho pravomocech rozpočtové kontroly a demokratického dohledu," napsal šéf EP.

Evropský parlament drtivou většinou schválil rezoluci proti Babišovi

Evropa

Europoslanci v polovině června přijali rezoluci, která se zabývá střetem zájmů českého předsedy vlády. Usnesení vyzývá české úřady, aby začaly účinně řešit konflikt zájmů vrcholných politiků, Evropskou komisi pak k nulové toleranci vůči zneužívání unijních peněz.

Vyjádření Evropského parlamentu je za hranou a nemá obdoby, míní Dostálová

Domácí

Česká vláda v pondělí kritizovala části rezoluce. Podle vládních výtek narušuje princip presumpce neviny a předjímá výsledky unijních auditních řízení na téma možného Babišova střetu zájmů, který premiér dlouhodobě popírá.

Návrh rezoluce představila spolu s dalšími členy předsedkyně Kontrolního výboru Evropského parlamentu Němka Monika Hohlmeierová, na jejíž adresu se už dříve Babiš vyjádřil, „že je totálně pomatená a nerozumí problematice dotací”.

Babiš: Za rezolucí EP o střetu zájmů stojí čeští europoslanci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám