Hlavní obsah

Vyjádření Evropského parlamentu je za hranou a nemá obdoby, míní Dostálová

– Praha
Novinky, Klára Beranová

Vyjádření Evropského parlamentu (EP) jsou podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) za hranou a nemají historické obdoby. Premiéru Andreji Babišovi (ANO) připraví reakci na páteční rezoluci o jeho střetu zájmu. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je naopak situace velmi nepříjemná a kabinet by se tím měl zabývat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO)

Článek

„Rozhořčení premiéra chápu. Nerozumím, z jakého titulu se Evropský parlament vměšuje do záležitostí České republiky. Podle mě to nemá v historii obdoby a ráda bych věděla, co to má být,“ hájila v pondělí před novináři premiéra Dostálová.

Členové EP totiž v pátek jasnou většinou hlasů schválili usnesení kritické k možnému Babišovu střetu zájmů. To vyzývá Evropskou komisi k nulové toleranci vůči střetům zájmů a české úřady k tomu, aby vytvořily spolehlivý systém jejich odhalování a potírání.

Vláda chce znovu žalovat Evropskou komisi kvůli dotacím pro Agrofert

Domácí

Ministryně také v pondělí uvedla, že chce připravit premiérovi reakci na páteční rezoluci.  Česko má podle ní v oblasti nakládání s financemi z Evropské unie propracovaný systém kontrol, takže se jí některá usnesení dotkla.

Babiš: Stojí za tím europoslanci

Premiér se k rozhodnutí Evropského parlamentu vyjádřil v sobotu odpoledne, Prohlásil, že za rezolucí stojí čeští europoslanci, kteří dělají vše, aby Česko v Bruselu poškodili.

Evropský parlament drtivou většinou schválil rezoluci proti Babišovi

Evropa

Ještě před tím však z jeho oficiální stranické adresy andrej.babis@anobudelip.cz, na kterou odkazuje například na webu hnutí ANO, odešel e-mail, který byl později zveřejněn na Twitteru. V něm mimo jiné stálo, že Evropský parlament je zbytečná instituce plná líných parazitů a zelených fanatiků, kteří ohrožují český průmysl. V sobotu o tom informoval server Seznam zprávy.

Zaorálek: Musíme to řešit

„Byl bych pro to, aby se používaly jiné výrazy. Evropská unie je prostředí, do kterého jsme dobrovolně vstoupili. Je možné, že instituce nejsou dokonalé, ale v této chvíli lepší nemáme a my ji potřebujeme,” reagoval na stejný dotaz ministr kultury Zaorálek.

Babiš: Za rezolucí EP o střetu zájmů stojí čeští europoslanci

Domácí

Podle něho je výsledek rezoluce pro Českou republiku nepříjemný a vláda by se jím měla zabývat. „Když to vezmu velmi diplomaticky, je tam celá řada věcí, která, když se zabýváte problematikou dotací, by měla být brána vážně,” sdělil novinářům Zaorálek.

Agrofert: Europarlament si vymýšlí, europoslanci se nechali zneužít

Domácí

Na tom, že výsledek rezoluce poškozuje Česko, se shoduje i celá řada opozičních politiků. „Rezoluce EP není kampaň. Je to prostě problém - a hlavně je to špatné pro prosazování zájmu ČR, oslabuje to politickou sílu předsedy vlády při vyjednávání v EU ve chvíli, kdy jde o hodně,” napsal například na Twitter šéf ODS Petr Fiala.

„Andrej Babiš si musí vybrat - buď bude premiér nebo velkopodnikatel. Obojí současně poškozuje ČR doma i v zahraničí,” přidala se i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

Výběr článků

Načítám