Hlavní obsah

Do ulic Bruselu vyšly tisíce lidí na protest proti covidovým certifikátům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik tisíc lidí vyšlo v neděli do ulic Bruselu, aby demonstrovalo proti covidovým certifikátům. Pochod se uskutečnil poklidně, policie nicméně pár osob zadržela. Podle odhadů organizátorů se demonstrace zúčastnilo asi 25 tisíc lidí, belgická veřejnoprávní stanice RTBF účastníků napočítala 10 tisíc.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Demonstrace v Bruselu

Článek

V Bruselu se jednalo o čtvrtou demonstraci „za svobodu“. Předchozí shromáždění doprovázely střety s policií, to nedělní bylo klidnější. Jen na konci pochodu skupinka demonstrantů začala házet předměty po policistech, kteří několik lidí zadrželi.

Covidové certifikáty se v Belgii vyžadují při vstupu do restaurací či kulturních zařízení. Demonstranti měli také transparenty proti očkování dětí. „Je to naprosto absurdní přístup k zdravotnické krizi, který je navíc obrovským útokem na práva. Pokud to tak necháme, tak skončíme s čínským systémem (kontroly),“ řekla agentuře AFP jedna z účastnic protestu.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Na demonstraci dohlížely čety policistů.

Tisíce lidí v ulicích Bruselu kvůli opatřením, policie nasadila vodní děla

Evropa

Belgický ministr zdravotnictví Frank Vandenbrouck v neděli řekl, že chce uspořádat co nejdříve parlamentní debatu o povinném očkování proti covidu-19. Sám údajně na téma změnil názor. „Před rokem jsem říkal, že to není dobrý nápad, že je zapotřebí lidi přesvědčovat,“ řekl ministr. Nyní je ale „pro nějakou formu zevšeobecnění“ očkování. Názor změnil, když se ukázalo, že pro dosažení kolektivní imunity nestačí proočkovanost kolem 70 procent, ale spíše téměř 100 procent obyvatelstva.

Demonstrace proti epidemickým opatřením a povinnému očkování proběhla v neděli i v Praze. Zúčastnily se jí asi čtyři tisíce lidí.

Na pochod Prahou se vydaly tisíce odpůrců covidových opatření

Domácí

Podobně jako další evropské státy i Belgie zaznamenává růst případů nákazy koronavirem. Podle stanice RTBF v týdnu od 30. prosince do 5. ledna tato dvanáctimilionová země měla v průměru 17 500 nových případů infekce denně. To je dvojnásobek oproti předchozím sedmi dnům. Počet nakažených pacientů v nemocnici ale rostl mírněji.

Reklama

Výběr článků

Načítám