Hlavní obsah

Na pochod Prahou se vydaly tisíce odpůrců covidových opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražské Václavské náměstí zaplnily v neděli po 14. hodině zhruba 3 000 lidí na demonstraci proti vládním opatřením, kterou svolala iniciativa Chcípl PES. Krátce před 16. hodinou dav vyrazil na pochod Prahou, který skončil v šest hodin odpoledne na Hradčanském náměstí. Novinky přenášely demonstraci živě.

Záznam: Demonstrace Chcípl pesVideo: Novinky

 
Článek

Lidé si s sebou na demonstraci s názvem Devět kroků ke svobodě přinesli transparenty s nápisy jako „Zrádce národa”, „Pravda vítězí“, „Svobodu nebo smrt”, „Máme toho dost“ apod.

Z pódia zazněly věty o tom, že vláda v lidech zasévá strach, provolávala se hesla jako „Povstaňte!“ a „Svobodu“. Na pódiu vystoupili zástupci složek integrovaného záchranného systému i lidé z řad studentů nebo seniorů.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Jeden z transparentů z nedělní demonstrace na Václavském náměstí proti covidovým opatřením

Demonstrující zaplnili prostor od sochy sv. Václava až k ústí Opletalovy ulice.

Před 16. hodinou demonstranti vyšli na pochod z náměstí směrem ke Strakově akademii a Hradčanskému náměstí. Před šestou hodinou odpolední dorazil pochod do svého cíle, lidé na závěr zazpívali českou hymnu.

Podle policejního mluvčího Jana Rybanského se na Václavském náměstí sešlo asi tři tisíce lidí, na pochod se vydalo 3,5 až 4 tisíce lidí.

Iniciativa podle svých slov odmítá „pomocí diskriminačních nařízení a vyhlášek rozdělování společnosti, segregaci lidí a žádá jejich okamžité zastavení a zrušení“. Mimo jiné požadují zrušení vyhlášky o povinném očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let.

Foto: Novinky

Z Václavského náměstí dav vyrazil na pochod Prahou.

Reklama

Výběr článků

Načítám