Hlavní obsah

Do Polska bez karantény jen naočkovaní nebo s negativním testem

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polsko zpřísňuje opatření proti šíření koronaviru. Bude to mít i dopady na občany České republiky a Slovenska. Od soboty budou muset na čtrnáct dní do karantény, pokud nedostanou obě dávky očkovací látky proti covidu, nebo nebudou mít negativní test na koronavirus mladší dvou dnů. Oznámil to podle Gazety wyborczej ve středu polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski poté, co v zemi zaznamenali přes 12 000 nově nakažených.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski

Článek

Niedzielsky upozornil, že 12 000 nově potvrzených případů nákazy ukazuje na sílící třetí vlnu epidemie. Minulý týden testy odhalily v průměru 8000 nově nakažených, o týden dříve to bylo 6000. Za týden je nárůst skoro o třetinu.

Eskalaci třetí vlny dokumentuje podle něj i nárůst počtu testů za den, kterých bylo přes 90 000 navíc, přitom minulý týden jich bylo kolem 73 000. Od ledna podíl britské mutace stoupl z pěti na deset procent a obsazeno je 1200 covidových lůžek.

Polsko zpřísnilo. Po cestovatelích bude chtít doklad o očkování

Koronavirus

V nejvíce postiženém Varmijsko-mazurském vojvodství se zpřísní restrikce. I žáci prvních třech tříd budu mít distanční výuku a zase se zavřou kina, divadla a muzea i sportoviště včetně bazénů a tenisových kurtů.

Zpřísní se i nařízení o ochraně úst, roušky už nebude možné nahrazovat štíty a šátky. Štíty jsou povolené, ale jen jako druhá ochrana.

Rozšíří se i pravidlo 3R, tedy roušky, rozestupy a mytí rukou, v Polsku označované jako DDM o písmena A a W. A znamená použití aplikace Stop Covid a W větrání místností, protože koronaviru proudící vzduch nevyhovuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám