Hlavní obsah

Děti jsou to nejdůležitější. Cichanouská naznačila, že ji Lukašenkův režim vyštval vydíráním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruská opoziční aktivistka a neúspěšná prezidentská kandidátka Svjatlana Cichanouská na videonahrávce zveřejněné v úterý naznačila, že do sousední Litvy nevycestovala dobrovolně, ale na nátlak režimu znovuzvoleného Alexandra Lukašenka. Ještě v pondělí po vyhlášení výsledků voleb přitom tvrdila, že v zemi zůstane.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Svjatlana Cichanouská

Článek

„Myslela jsem, že mě tato kampaň zocelila a dodala mi sílu překonat cokoliv, ale asi jsem zůstala tou slabou ženou, jíž jsem byla na začátku. Přijala jsem pro sebe velmi těžké rozhodnutí. Přijala jsem ho naprosto samostatně a nemohli ho ovlivnit přátelé, rodina, štáb ani (manžel) Sjarhej,” řekla Cichanouská.

Sedmatřicetiletá učitelka Cichanouská se ve volbách rozhodla kandidovat místo svého manžela, vězněného opozičního blogera Sjarheje Cichanouského. Nelze vyloučit, že by právě jeho nebo jiné členy rodiny Lukašenkův režim zneužil k tomu, aby opoziční aktivistku vydíral.

Stála před volbou

Běloruské úřady sice popřely, že by politička byla donucena k opuštění země. Sama Cichanouská ale na zmíněném videu naznačila, že se tak stalo, a terčem výhrůžek mohly být i její dvě děti. „Nedej bože, aby se někdo ocitnul před stejnou volbou. Lidé, prosím, buďte opatrní. Ani jeden život nestojí za to, co se teď děje. Děti jsou to nejdůležitější v našem životě,“ řekla. Na dalším, v úterý zveřejněném videu politička čte text z papíru a vyzývá občany ke klidu.

Lukašenkova hlavní soupeřka Cichanouská je v Litvě

Evropa

Cichanouská odmítla uznat volební komisí oznámené drtivé Lukašenkovo vítězství v nedělní prezidentské volbě, po čemž v zemi následovaly rozsáhlé protesty. Výsledek 80 procent hlasů pro prezidenta a jen 10 procent pro sebe označila za zfalšovaný a předala ústřední volební komisi protest.

Ještě předtím v pondělí řekla, že v zemi zůstane. Pak ale byla nezvěstná až do úterního rána, kdy litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius oznámil, že je Cichanouská v bezpečí v Litvě.

Protesty v Bělorusku po prezidentských volbách: Nejméně jeden mrtvý, desítky raněných

Evropa

Linkevičius řekl, že politička do Litvy přijela poté, co byla v Bělorusku zadržena. "Hlavní je, že je nyní v bezpečí, protože předtím byla v Bělorusku sedm hodin zadržována," uvedl litevský ministr podle agentury TASS ve státním rozhlase. Neupřesnil ale, jak Cichanouská přijela do Vilniusu, na jak dlouhou dobu a co tam hodlá dělat.

Reklama

Související články

Bělorusko kvůli protestům vypnulo internet

Běloruský režim podle všeho v reakci na protesty proti falšování prezidentských voleb od neděle omezuje připojení k internetu. Blokuje také řadu sociálních...

Výběr článků

Načítám